Nyheter

STØTTE: Natos militære sjef, Rob Bauer, kommer med den klare oppfordringen om at Nato-land skal sende våpen til Ukraina.

Natos militære sjef: –Det blir flere øvelser fremover

I tidene som kommer skal Natos nye forsvarsplaner realiseres. Gi våpen til Ukraina i stedet for å beholde dem selv, er likevel oppfordringen fra Nato. 

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke for sent for Ukraina å seire. Ukrainas frihet kan ikke, må ikke og vil ikke dø, slår Natos øverste militære sjef, den nederlandske admiralen Rob Bauer, fast.

Torsdag møtes Natos 32 forsvarssjefer i Brussel, blant dem Norges Eirik Kristoffersen.

– Ikke for seint

Ukraina tronet nok en gang aller øverst på dagsordenen. Blant annet har forsvarssjefene hatt et eget møte med Ukrainas militære lederskap for å diskutere mer støtte.

På vei inn til møtet gjentok Bauer også Nato-sjef Jens Stoltebergs tidligere oppfordring om å sende våpen man har på lager, til Ukraina, uten å bry seg om eventuelle brudd på Natos krav til kapabiliteter.

– Lagre kan og vil bli fylt opp igjen. Men menneskeliv som tapes, er tapt for alltid, sa Bauer.

På en pressekonferanse etter at møte var ferdig torsdag kveld, sa Bauer at han forventer «store bedringer i Ukrainas ammunisjonssituasjon om kort tid».

Samtidig påpekte han at den russiske forsvarsindustrien har større kapasitet til å øke produksjonen enn det Europa og USA har.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Våpen på vei

Russlands krig mot Ukraina har nå vart i 813 dager. Den siste tiden har Ukraina gått på flere smertelige tap, og spekulasjonene har rast om en ny russisk offensiv er på gang.

Siden starten av uka har russerne tatt kontroll over ytterligere 278 kvadratkilometer i Ukraina, ifølge beregninger gjort av nyhetsbyrået AFP.

Samtidig er våpen fra USA på vei. Artilleri, langdistanseraketter kjent som ATACMS, og luftvernutstyr er i ferd med å bli levert til de ukrainske styrkene, opplyste en talsperson da USAs utenriksminister Antony Blinken besøkte Kyiv tirsdag.

Torsdag meldte den ukrainske hæren at de har greid å stanse den russiske framrykkingen mot Kharkiv, Ukrainas nest største by.

General Christopher Cavoli, Natos øverste militære sjef i Europa (SACEUR), sa på torsdagens pressekonferanse at Russland ikke har nok kapasitet til å få et strategisk gjennombrudd i Kharkiv.

Nye planer

På Nato-møtet skulle forsvarssjefene også bli enige om hvordan Natos nye forsvarsplaner skal settes ut i livet.

Planene innebærer at styrker skal stå klare, kapasiteten skal bygges opp utvikles, og en ny kommandostruktur skal på plass.

Framover kommer det til å bli flere felles øvelser for at alt skal sitte, varslet Bauer.

Han kom også med rosende ord om Natos avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Du viser verden hva et sant demokratisk lederskap er. Du viser hva det betyr å ha et aldri sviktende moralsk kompass, sa Bauer.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken stod det at Rob Bauer var amerikansk. Dette er feil, han er nederlandsk. Feilen ble rettet 18. mai kl. 09:06. 

Powered by Labrador CMS