Nyheter

OPPSKYTING: Nyhetsinnslag om Nord-Koreas missiler på togstasjonen i Seoul, torsdag.

Sør-Korea: Nord-Korea kan ha skutt opp ti missiler

Nord-Korea har avfyrt det som virker til å være rundt ti kortdistansemissiler over sine østlige farvann, melder myndighetene i Sør-Korea.

Publisert

Kortversjonen

Nord-Korea avfyrte rundt ti kortdistansemissiler fra Sunan-området nær Pyongyang, med en rekkevidde på omtrent 350 kilometer.

Det er ikke kommet meldinger om skader, sier Japans statsminister Fumio Kishida. 

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Ifølge sørkoreanske myndigheter fløy missilene rundt 350 kilometer.

De første opplysningene gikk ut på at Nord-Korea skal ha avfyrt én ballistisk missil. Senere meldte sørkoreanske myndigheter at det kan dreie seg om rundt ti kortdistansemissiler.

De antatte missilene ble skutt opp fra Sunan-området, nær hovedstaden Pyongyang, klokka 6.14 lokal tid torsdag morgen, opplyser sørkoreansk militære.

FN-forbud

Nord-Korea har i henhold til FN forbud mot å skyte opp eller teste ballistiske raketter, uansett rekkevidde, men har likevel gjort det en rekke ganger.

Japans statsminister Fumio Kishida opplyser at rakettene trolig havnet i sjøen utenfor landets økonomiske sone – og at det ikke er kommet meldinger om skader. Japan fordømmer oppskytningene på det sterkeste.

Mandag gikk et nordkoreansk forsøk på å skyte opp en satellitt galt da bæreraketten eksploderte, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA. Oppskytingen skjedde få timer etter at Nord-Korea varslet at landet planla å sende opp en overvåkingssatellitt.

Fordømmelse fra Kim Jong-un

I etterkant sverget landets leder Kim Jong-un å aldri gi opp romovervåkningsprosjekter.

FNs generalsekretær António Guterres slår fast at oppskytningsforsøket ved hjelp av et ballistisk missil er i strid med FNs sikkerhetsråds resolusjoner. Torsdag fordømte en tjenesteperson i Nord-Koreas utenriksdepartement uttalelsen.

Fredag denne uka møtes FNs sikkerhetsråd for å diskutere den nordkoreanske satellittoppskytningen. USA beskriver det som «uforsvarlig og destabiliserende opptreden».

SØPPEL: Ballonger lastet med avføring og søppel skal ha blitt sendt inn i den sørkoreanske provinsen Sør-Chungcheong.

– Relevante resolusjoner fra Sikkerhetsrådet må settes i verk fullstendig, og Nord-Korea må holdes ansvarlig for å bryte dem, sier Nate Evans, talsperson for USAs FN-delegasjon.

Ballonger med avføring

Sør-Korea anklager også Nord-Korea for å sende en rekke ballonger over grensa mellom landene. Om bord skal det ha vært ufarlig, men udelikat last.

Blant annet skal det ha vært plastposer med dyreavføring om bord i enkelte av dem, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Andre var fylt med søppel. Sør-Korea kaller handlingen «simpel og farlig».

Ballonger har stadig vekk blitt sendt andre veien av sørkoreanske aktivister, ofte med hjelp fra nordkoreanske avhoppere. Disse inneholder ofte propaganda, miniradioer, mat og USB-pinner med sørkoreansk musikk og TV-programmer.

Powered by Labrador CMS