Nyheter

ILDSTØTTE: M10 Booker vil være bevæpnet med en 105 millimeter kanon.

U.S. Army: Ny kampvogn oppkalt etter døde soldater

Den nye kampvognen er en del av en større endring for hvordan amerikanske soldater ankommer slagmarken og hvordan de kjemper.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang på flere tiår skal U.S. Army ta i bruk en ny kapasitet for å støtte infanteriet i felt: M10 Booker Combat Vehicle, skriver Military.com.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den nye kampvognen ble gjort offentlig denne uken da Pentagon holdt en pressekonferanse. M10 Booker, som det tok fire år å velge og anskaffe ligner på noe mellom en russisk BMP-2 stormpanservogn og en liten Abrams stridsvogn.

Les også: «Hotelldrama» på Oscarsborg

Vognen er oppkalt etter to soldater som ble drept i strid, men som kunne ha overlevd dersom de hadde hatt tyngre støtte tilgjengelig. M10 skal benyttes for å starte striden eller avslutte den, sammen med infanterienheter, skriver Military.com. Det nye kjøretøyet er en del av en større oppgradering for å endre hvordan den amerikanske hæren kommer seg til slagmarken og hvordan de slåss på den.

M10 Booker er et pansret kjøretøy som har til hensikt å støtte infaterienheter ved å beskyte fienden, så de ikke kan påvirke de fremrykkende infanterisoldatene, ødelegge forsterkede fiendtlige stillinger og skyttergravsystemer, samt beskytte mot fiendtlige pansrede kjøretøy, forklarte generalmajor, Glenn Dean, sjef for Army Ground Combat Systems til pressen.

Les også: Disse våpnene kan ukrainske F-16 få

M10 Booker er det første kjøretøyet som blir oppkalt etter en veteran fra tiden etter 9/11. Staff sergeant Stevon Booker falt i strid i Irak 5. april 2003 under «Baghdad Thunder Run» på sin Abrams stridsvogn. Den andre soldaten er Robert Booker som falt i strid 9. april 1943 i Tunisia under andre verdenskrig. Sistnevne ble også tildelt Medal of Honor for sine handlinger.

Produksjonen av den nye kampvognen startet i 2023 og hæren forventer sin første leveranse i løpet av 2024. I løpet av 2025 håper hæren at de har på plass 42 M10 Booker og at de på sikt vil ha over 500 operative vogner.

Powered by Labrador CMS