Nyheter:

JETPACK: En soldat nærmer seg skiper HMS Tamar under en bordingsøvelse med Royal Marines.

Royal Marines tester «jetpack» for bording av skip

Både britiske og nederlanske soldater har trent på maritime operasjoner med «flyvende soldater».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gravity Industries har lagt ut en video av øvelsen. Den viser tre hurtiggående fartøy (RIB) med kommandosoldater fra Royal Marines som nærmer seg det britiske marineskipet HMS Tamar.

En av soldatene tar av fra RIB-en og lander på dekket til Tamar. Soldaten kaster deretter en taustige over skipssiden før han tar frem en frem en pistol for å sikre resten av soldatene som klatrer om bord.

Ved en annen øvelse lander tre soldater utstyrt med «jetpack» samtidig på marinefartøyet.

Øvelsene er et samarbeid mellom Royal Marines og selskapet Gravity Industries. Formålet er å vise hvordan denne teknologien kan brukes ved bording av skip, en oppgave som ofte er forbeholdt spesialstyrker.

ØVELSE: Soldaten har kastet ut en taustige og sikrer området fra luften, mens resten klatrer ombord.

Utstyrt med fem jetmotorer

Soldatene er utstyrt med en jetpack utviklet av Richard Browning som grunnla selskapet Gravity Industries i 2017. Browning har tidligere tjenestegjort seks år i reservestyrkene til Royal Marines. Jetpacken som brukes består av fem mini-jetmotorer. De gjør de mulig å fly i opptil åtte minutter med hastigheter opp mot 88 kilometer i timen.

To jetmotorer er festet til hver hånd, samt en større på ryggen. Ifølge Gravity Industries veier utstyret cirka 27 kilo og kan løfte en person som veier 85 kilo til en høyde på 3600 meter.

Stor interesse internasjonalt

Flere land har uttrykt interesse for bruk av jetpack i militære operasjoner. Richard Browning fra Gravity Industries har tidligere trent på bording sammen med nederlanske spesialsoldater i en øvelse som inkluderte flere helikoptre.

I USA har US Special Operations Command samarbeidet med et selskap som heter Jetpack Aviation, som har bygget flere prototyper for spesialstyrkene.

Spesielt US Navy Seals undersøker nytten av jetpack ved bording av skip. Dette foregår ofte ved at en RIB med spesialsoldater legger seg på siden av skipet, for deretter å feste en taustige som brukes for å klatre om bord. Et alternativ er å frakte soldatene med helikopter, hvor de firer seg ned på dekk.

Begge deler ansees som risikofylt operasjoner, selv ved trening i fredstid. I en skarp situasjon vil soldatene være sårbare, spesielt når de klatrer opp skipssiden.

HMS TAMAR: Soldaten tar av fra dekk.
OPPFINNER: Richard Browning som står bak selskapet som utvikler jetpacken.

– Noe av det det mest komplekse vi gjør

For noen år siden var Forsvarets forum med norske spesialbåtoperatører på øvelse.

– Bording er noe av det mest komplekse vi driver med. Det stiller store krav til at spesialbåtoperatører og marinejegere er godt samtrent for å unngå ulykker, sa en av spesialbåtoperatørene den gang.

– Man kan i verste fall bli trukket under av hekkebølgen, eller RIB-en kan velte. Man må øve mye for å bli komfortabel med å ligge helt inntil et stort lasteskip som beveger seg.

Med bruk av jetpack kan soldater hurtig ta seg om bord og sikre området for eventuelle forsterkninger.

Den militære verdien av å ha soldater som flyr på egenhånd, med et apparat festet på ryggen, har vært utforsket i flere tiår. Men først den siste tiden har teknologien blitt moden nok til at det kan brukes i realistiske øvelser.

Powered by Labrador CMS