Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener det er uredelig å ta i mot lekkede dokumenter. Senterpartiet avviser at dokumenter er lekket.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener det er uredelig å ta i mot lekkede dokumenter. Senterpartiet avviser at dokumenter er lekket.

– Alle må følge spillereglene. Det gjør ikke Senterpartiet

Statsråden gjør Stortinget til fiende, sier Senterpartiet. Helt feil, svarer forsvarsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har aldri opplevd noe slikt i mine år i politikken – og jeg har vært med lenge, sier Liv Signe Navarsete i Senterpartiet til Forsvarets forum.

– Jeg har stått i tilsvarende situasjon selv – som statsråd. Men jeg har aldri pekt på noen i departementet eller underliggende etater som «utro tjenere». Det kunne faktisk ikke falt meg inn.

Forrige uke stilte hun spørsmål i muntlig spørretime om Evenes ville være i stand til å fase inn nye maritime patruljefly. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svarte med en tirade mot det han blant annet kalte «utro tjenere» i Forsvaret. Han var også svært kritisk til stortingsrepresentanter som tok imot lekkede dokumenter.

Den debatten fortsetter. Mandag ettermiddag møttes forsvarsministeren og Senterpartiets Marit Arnstad i Dagsnytt 18.

– Jeg spurte jo fordi vi ikke hadde sett notatet. Hadde vi det, ville vi ikke spurt. Da hadde vi hatt informasjonen allerede, sier Navarsete til Forsvarets forum.

Liv Signe Navarsete i Senterpartiet.
Liv Signe Navarsete i Senterpartiet.

– Vi har ikke fått noen lekkasjer i denne saken. Det vi fikk, var et tips om å søke innsyn. Så var dette et dokument som hele komiteen fikk beskjed om at vi skulle få tilgang til. Men ingen i Forsvaret har lekket noe til oss.

– At forsvarssjefen har en plan B, sier seg selv. Det spesielle her, er hvordan forsvarsministeren hisser seg opp.

– Hvordan opplever du måten forsvarsministeren svarer på?

– At han gjør Stortinget til fiende. Det er jo ikke sånn det skal være. Vi skal være alliansepartner.

Se forsvarsminister Frank Bakke-Jensen reagere på spørsmål fra Senterpartiet. Foto: Stortinget.

– Saksnummer er også lekkasje

At forsvarsministeren gjør Stortinget til fiende stemmer ikke, mener Frank Bakke-Jensen.

– Men alle må følge de konstitusjonelle spillereglene. Og det gjør ikke Senterpartiet, sier han til Forsvarets forum.

– Min reaksjon var i utgangspunktet ikke rettet mot ansatte i Forsvaret, men mot at Senterpartiet bruker lekket informasjon i den politiske debatten.

– Senterpartiet sier at ingen dokumenter er lekket?

– Hvis de sier det nå, er det feil, svarer Bakke-Jensen.

– De vet altfor mye om det som står i dokumentene til at de ikke har hatt tilgang til det.

– Om de har sett dokumentene, er uinteressant. Et saksnummer er også en lekkasje. Det bør Senterpartiet respektere.

Stortinget kjenner bare statsråden, forklarer forsvarsministeren – ikke den interne prosessen i Forsvaret før forsvarssjefen kommer med en anbefaling. Dette prinsippet må ligge fast, mener han.

Les også: Forsvarsministeren reagerer på Evenes-spørsmål: Advarer mot rykter og lekkasjer

Bakke-Jensen står med andre ord for det han sa i spørretimen.

– Å lekke dokumenter er en ukultur hvor man ikke skjønner hvilken rolle man har eller hvilke prosesser Forsvaret skal gjennom.

– Er ikke lekkasjer et symptom på at man ikke blir hørt?

– Når man tiltrer som saksbehandler i Forsvaret, så signerer man en taushetserklæring. Hvis man ikke da skjønner at man ikke kan lekke dokumenter om prosesser i Forsvaret til andre, så har man misforstått både sin og Forsvarets rolle, sier han.

– Torbjørn Bongo i Norsk offisers- og spesialistforbund spør i et debattinnlegg på forsvaretsforum.no om du kan dokumentere at det har funnet sted lekkasjer?

– Det har jeg ikke behov for å svare på. Mitt poeng var at Senterpartiet bruker dette for å så tvil om prosessene våre. Her tar de ut fragmenter av en prosess for å påvirke en debatt og lar ikke forsvarsstaben eller forsvarssjefen gjøre jobben sin. Det blir ikke riktig.

Frank Bakke-Jensen svarer på kritikken her: Torbjørn Bongo spør om vi ønsker takhøyde i Forsvaret. Svaret er selvsagt ja.

Peker på frustrerte ansatte

– Vi kommer til å følge denne saken videre, sier Navarsete i Senterpartiet til Forsvarets forum.

– Det er mitt ansvar som stortingspolitiker å stille spørsmål om hvordan midlene Forsvaret får, brukes. Ingen forsvarsminister kan nekte meg det.

– Hvis det finnes informasjon om at Evenes neppe blir ferdigstilt før de maritime patruljeflyene kommer til Norge, er det interessant.

Hun sier at hun opplever ansatte i Forsvaret som lojale og dedikerte, men også frustrerte.

– Det er jo denne saken burde handlet om, ikke at det er «utro tjenere» i Forsvaret. At folk har jobbet altfor mye i mange år – fordi Forsvaret ikke har nok folk. I stedet for å kalle dem stygge ting, burde forsvarsministeren heller reflektert overfor hvorfor folk er frustrerte.

– Opplever dere at det er vanskelig å få informasjon fra Forsvarsdepartementet?

– Ja. Og her mener vi det har vært en forverring. Det er mye vi opplever at vi ikke får svar på. Det så vi også under behandlingen av langtidsplanen. Flere av spørsmålene vi stilte, ble ikke besvart.

Les også: – Er våre retningslinjer og regler til hinder for åpenhet? Nei, ikke i det hele tatt, skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

– Informasjonen er god nok

Det avviser Frank Bakke-Jensen. Han mener at Senterpartiet kan begynne med å lese det de får – og stole på det som står der.

– Opplever du ikke at de gjør det?

– Jeg opplever at vi svarer ofte – og at vi får mange av de samme spørsmålene flere ganger.

– Gir dere god nok informasjon?

– Ja, vi gir informasjon basert på det vi vet nå. Så jobber vi i en sektor og en verden som er i stor endring. Det påvirker også Forsvaret.

Han skjønte at det ville bli debatt etter spørretimen forrige onsdag.

– Det blir ofte diskusjon når man bruker store ord, sier han.

– Jeg sa omtrent det samme på en saklig måte i forbindelse med behandlingen av langtidsplanen. Det var til Marit Arnstad (parlamentarisk leder i Senterpartiet), og det var også i Stortinget.

– Da misliker jeg sterkt på at Senterpartiet ikke respekterer det i den påfølgende spørretimen.

Les også: At «utro tjenere» skal ha lekket interne dokumenter fra Forsvaret, bekymrer også forsvarssjefen.

Powered by Labrador CMS