Nyheter

FREMLEGGELSE: Forrige såkalte MOST-undersøkelse, som er kort for mobbing og seksuell trakassering, ble lagt frem i 2021.

Forsvaret har sendt ut ny undersøkelse om mobbing og trakassering

Undersøkelsen gjennomføres for tredje gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Undersøkelsen ble sendt ut til Forsvarets ansatte onsdag 2. november og er mulig å besvare frem til 30. november. Forsvarets forskningsinstiutt (FFI) skal analysere resultatene og utarbeide en rapport.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– MOST-undersøkelsen er sendt ut til om lag 19.000 mottakere. Uttrekket skal være alle ansatte og vernepliktige som har vært i tjeneste i mer enn seks måneder, skriver oberstløytnant og pressetalsperson i Forsvaret, Stine Barclay Gaasland i en e-post til Forsvarets forum.

Da den første såkalte «MOST-undersøkelsen», kort for mobbing og seksuell trakassering, ble gjennomført i 2018, fikk svarene stor oppmerksomhet. Den ble gjennomført for andre gang i 2020, med 10.118 respondenter, og svarte 46 prosent av kvinnene i Forsvaret at de har opplevd seksuell trakassering.

I undersøkelsen som nå er ute, er det spurt om et spenn av forhold, fra «at noen har hatt sex med deg uten ditt samtykke», til «seksuelt ladet stirring eller blikk som du ble opprørt over eller opplevde støtende eller ubehagelig?»

Undersøkelsen ber om at svarene avgrenses til å gjelde hendelser de siste 12 månedene og at det er en som tjenestegjør i Forsvaret som har begått overtrampene.

De siste månedene har tematikken rundt varsling i Forsvaret stått høyt på agendaen. Flere medier har skrevet om saker der håndteringen av varsler har vært mangelfull.

Forsvaret har bestilt en ekstern undersøkelse av varslingssystemet, som er ventet i midten av november.

Powered by Labrador CMS