Nyheter:

En rekrutt fra Hæren avbildet i august, med plagget som både omtales som kongerikets fineste og i mindre flatterende ordelag.

Dyr, upopulær og forbundet med rekrutten: Hæren legger feltlua på hylla

Og mens Hæren venter på ny feltlue, skal soldatene gå med kommersiell caps.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dagens feltlue, som stort sett var produsert på 60-tallet, har vi sett at er upopulær og blir assosiert med et rekruttplagg som alle gleder seg til å bli kvitt, sier Hærens sjefssersjant Rune Wenneberg til Forsvarets forum.

Nederst i saken kan du lese soldaters beskrivelser av hodeplagget.

Har du tips eller innspill? Kontakt oss på tips@fofo.no eller journalisten kryptert gjennom appen Signal på +4745204315

Caps blir mellomløsning

Hæren og Forsvarsmateriell (FMA) jobber sammen om å utvikle en ny feltlue, men det er mange andre prosjekter de vil lande før det.

– Det kan ta flere år, så før det skjer, tar vi frem en kommersiell caps som vi kommer til å bruke i stedet for feltlue, sier sjefssersjanten.

Når Forsvarets forum snakker med ham, er det bare noe små justeringer som skal gjennomføres før de kan bestille opp capsene.

Sjefssersjant i Hæren, Rune Wenneberg.

– Vi holder på nå i forhold til en leverandør vi har rammeavtale med, på å ta frem en kommersiell caps som ser bra ut og er funksjonell.

Et par måneder

De har mottatt en prototyp og testet den blant soldatene.

– Basert på de første tilbakemeldingene blir det noen justeringer. Det er kjapt å fikse. Så når vi har valgt hva vi skal ha, er det snakk om maks et par måneder før det kan leveres.

Feltluen brukes utendørs av rekrutter mens de gjennomfører grunnutdanningen og før de mottar bereten.

– Her har vi lyttet til soldatene, og vi gjør et helhjertet forsøk på å ta de på alvor når det gjelder PBU og utrustning, og viktigheten av å føle seg vel i uniform, sier Wenneberg.

Hærens uniforms- og tradisjonsråd har vært involvert ettersom de jobber med hvordan militært personell fremstår i uniform. Leder for rådet, Bernt Lockert, sier til Forsvarets forum at de nå ser på en erstatning for feltlua.

– Den er dyr og få liker å gå med den. Funksjonsmessig vil vi ta frem et plagg som mannskapene ønsker å gå med, sier han og legger til at jakten på en ny feltlue har pågått i et tiår.

Slaktes og hylles av soldatene

Den populære instagrammeren Mellomjakka har gjennomført superenkel forskning blant sine følgere for å kartlegge soldatenes følelser knyttet til feltlua. Tilbakemeldingene legger seg over hele spekteret.

– Har vært et genialt hodeplagg siden 50-tallet og gjort nytten sin, men pen har den aldri vært, skriver én.

– Praktisk, slitesterk og småfrekk. Tafatt å avskaffe den, fremholder en annen.

Den blir lidenskapelig betegnet som «Kongerikets fineste hodeplagg» av en respondent, mens en annen har slengt på to hjerteemojier og proklamert sin kjærlighet, dog lagt til at en «ser ut som en dass med vindklaffene».

Enkelte har påpekt at den «kan brenne i helvete» og er «dritstygg», mens en moteløve gir hodeplagget 10/10.

– Feltlua og hjelmen definerer rekrutten, ikke endre noe som allerede er perfekt, kommenterer en respondent.

Powered by Labrador CMS