Nyheter:

Norske soldater under framrykking under andre verdenskrig. Foto: NTB-krigsarkiv / SCANPIX

Vil registrere soldater som deltok i kampene i Norge 1940

Narviksenteret vil lage en oversikt over alle som bidro i kampene på norsk side.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange av dem som deltok ville ikke snakke om det. De snakket veldig lite om det, så folk sitter igjen nå og lurer på hva de egentlig var med på. Vi vet at dette kunne blitt veldig god formidling, sier direktør Eystein Markusson ved Narviksenteret til NRK.

Rundt 25 000 nordmenn kjempet mot den tyske invasjonen i 1940. Men det finnes ingen fullstendig oversikt over hvem de var.

Narviksenteretet vil derfor lage et nasjonalt deltakerregister, som gjør det mulig å søke opp navnet på slektninger som deltok i kampene mot okkupasjonsmakten.

Norske soldater i stilling ved fronten i fjellene rundt Narvik.

– Vi mottar henvendelser fra folk ukentlig, gjerne etterkommere etter de soldatene som deltok i kampene om Narvik. Totalt snakker vi om 10 500 i nord tilknyttet Narvik-området. Anslagene i Norge er på 25 000 soldater, sier museumsdirektør Markusson til NRK.

Han mener dette er viktig norsk historie.

Det finnes i dag et digitalt fangearkiv og oversikt over krigsseilere.

Trenger 2,2 millioner til arbeid med registeret

Museet har bedt om 2,2 millioner for å starte arbeidet med registeret, og en budsjettøkning på 2,6 millioner i året for å holde det i gang. Men det lå ikke noen penger til dem i årets statsbudsjett. Det gjorde det heller ikke i fjor, skriver NRK.

Åsunn Lyngedal (AP).

Tidligere denne måneden stilte Stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal fra Arbeiderpartiet spørsmål i Stortingets spørretime om saken.

Hun viser til at filmen «Kampen om Narvik, Hitlers første nederlag» kommer neste år. Lyngedal mener det vil skape stor interesse for temaet og at det derfor blir viktig å få på plass et register over hvem som deltok.

Kunnskapsminister Guri Melby fra Venstre svaret at dette er første gang hun hører om prosjektet.

– Det høres definitivt spennende og interessant ut, og jeg regner med at representanten kan finne en god måte å orientere både statsråden og departementet grundigere om det. Det er definitivt noe som kan vurderes, sier Melby.

NARVIK-FILM: Konseptbilde for filmen om kampene i Narvik.
Powered by Labrador CMS