Nyheter

TROR PÅ SEIER: Etter et år med kamp mot den russiske invasjonen tror Volodymyr Zelenskyj (midten) på seier i år. Bildet er tatt under et møte med soldater nær fronten i Donetsk i fjor sommer.
TROR PÅ SEIER: Etter et år med kamp mot den russiske invasjonen tror Volodymyr Zelenskyj (midten) på seier i år. Bildet er tatt under et møte med soldater nær fronten i Donetsk i fjor sommer.

Zelenskyj på årsdagen for Russlands invasjon:
– Ondskapen er fortsatt til stede, og kampen fortsetter

Årsdagen for Russlands invasjon markerer «et år med smerte, sorg, tro og samhold», sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som tror på seier i år.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Gjennom dette året har vi forblitt uovervinnelige. Vi vet at 2023 blir året for vår seier, skriver Zelenskyj i en Twitter-melding , som også inkluderer en 15 minutter lang video.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Meldingen ble lagt ut på Twitter i grålysningen fredag, på dagen ett år etter Russlands storstilte invasjon som har utviklet seg til en brutal krig i Ukraina.

– 24. februar tok millioner av oss et valg. Ikke et hvitt flagg, men et blått og gult et. Ikke flukt, men motbør. Motstand og kamp, skriver presidenten.

– For ett år siden sto jeg på samme sted som nå rundt klokken 7 om morgenen og talte til dere i en 67 minutter lang video. Vi er sterke. Vi er klare for alt. Vi kan vinne over alle. Sånn begynte det 24. februar 2022. Den lengste dagen i vårt liv. Den vanskeligste dagen i vår nyere historie. Vi ble vekket tidlig, og siden har vi ikke sovet, sier Zelenskyj i videoen.

– Alle kjenner noen

Vestlige militære tjenestemenn anslår at over 100.000 mennesker er drept eller såret på begge sider i det som er den blodigste konflikten i Europa siden andre verdenskrig. Titusener av sivile er også drept, mens millioner har flyktet fra kampene.

– Nesten alle ukrainere har minst én kontakt på telefonen som aldri vil svare på et anrop igjen. Én som aldri vil svare på SMS-en «Hvordan går det?» Disse enkle ordene har fått en ny mening i løpet av krigsåret, sier Zelenskyj i videoen.

Takker sitt folk

Ukrainske styrker hindret en rask russiske seier, og det Russland kaller en militær spesialoperasjon er blitt en langsom skyttergravskrig øst og sør i Ukraina. Ingen av sidene viser tegn til å gi opp, og det er små utsikter til en snarlig slutt på konflikten.

Zelenskyj takker det ukrainske folket for innsatsen i året som er gått.

– Vi ble én stor hær. Vi har blitt et lag der noen anskaffer, noen pakker og noen leverer, men alle bidrar, sier han før han oppsummerer:

– Hovedkonklusjonen er at vi har overlevd. Vi er ikke nedkjempet, og vil gjøre alt for å vinne i år!

Advarsel om mulige angrep

Senere på fredag skal Zelenskyj holde en pressekonferanse for å markere den bitre milepælen. Det blir markeringer i hele landet og i en rekke andre land.

Flyalarmen var stille natt til fredag i Kyiv, men Ukrainas etterretning advarer om at det kan komme nye russiske angrep på årsdagen, også rakettangrep.

– Ondskapen er fortsatt til stede, og kampen fortsetter. Men vi vet at den vil ende med seier for oss, sa presidenten torsdag kveld.

En av seremoniene på årsdagen for invasjonen holdes i Butsja, som forbindes med grusomheter begått av russiske styrker.

KONTROLLPOST: Ukrainske barn leker på en forlatt kontrollpost i Kherson sør i Ukraina.
KONTROLLPOST: Ukrainske barn leker på en forlatt kontrollpost i Kherson sør i Ukraina.

Sanksjoner, bistand og markeringer

Vestlige land, som har støttet Ukraina økonomisk og militært gjennom krigen, planlegger både markeringer og nye tiltak. USA og G7-landene har varslet at de vil kunngjøre en ny sanksjonspakke, og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver har varslet en ny militær hjelpepakke verdt to milliarder dollar.

I Paris blir Eiffeltårnet lyst opp med de ukrainske fargene, mens parlamentarikere og diplomater skal be i en ukrainsk katolsk kirke. Tysklands statsminister Olaf Scholz skal snakke til mediene, mens aktivister planlegger å plassere en russisk stridsvogn foran den russiske ambassaden i Berlin.

Torsdag kveld vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon med krav om at kampene i Ukraina opphører og at Russlands trekker sine styrker tilbake. Vedtaket ble fattet med 141 mot 7 stemmer. Det er ikke bindene, men viser støtten Ukraina fortsatt har etter ett år med russisk angrepskrig.

Powered by Labrador CMS