De som forsvarer Ukraina

KADETT: Mykola Bysjkov (24) trenes opp til å bli pilot i det ukrainske luftforsvaret. Forsvarets forum møtte ham i Kharkiv før den russiske invasjonen.
KADETT: Mykola Bysjkov (24) trenes opp til å bli pilot i det ukrainske luftforsvaret. Forsvarets forum møtte ham i Kharkiv før den russiske invasjonen.

Ukrainsk flyelev: - Når jeg sitter i flyet er jeg helt rolig

KHARKIV (FORSVARETS FORUM): Mykola Bysjkov (24) har aldri nerver når han er i luften. Men så har han heller aldri tidligere vært i krig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld var en helt vanlig kveld i Kharkiv, som er få mil fra den russiske grensen.

De som forsvarer Ukraina

Forsvarets forum har møtt unge, ukrainske soldater fra Lviv i vest til Kharkiv i øst de siste ukene. Nå står de overfor sitt livs største prøve.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av våre journalister.

– Alt rundt her er helt rolig, så det er faktisk helt likt som da dere var her. Det eneste som har endret seg er at nå er alle plutselig veldig opptatt av dette. Også de som tidligere ikke brydde seg, skriver flyelev og offiserkadett Mykola Bysjkov til oss via en meldingstjeneste.

Et halvt døgn senere, tidlig torsdag morgen, blir det rapportert om flere eksplosjoner i byen. Russland er i gang med en fullskala invasjon mot flere byer i Ukraina, deriblant Kharkiv. Samme dag har vi en avtale om en telefonsamtale med Bysjkov.

– Jeg kan ikke snakke med dere før dette er over. Alt jeg får lov til å si nå, er at det enn så lenge går bra med oss, skriver Bysjkov tidlig torsdag morgen.

24 år gamle Mykola Bysjkov er en av dem som skal forsvare landet sitt. I likhet med mange andre ukrainere har han familie i Russland, men han har aldri vært i tvil om at han ville inn i forsvaret.

– Jeg ville forsvare hjemlandet mitt - og jeg drømte om å fly. Plutselig skjønte jeg at jeg kunne kombinere dette, sier Bysjkov.

Fredag for snart to uker siden møter vi ham i en park i sentrum av Kharkiv. Selv om Nato og USA varsler at Russland skal gå til snarlig angrep på Ukraina, er stemningen helt rolig i Ukrainas nest største by.

Barna fyller parkene med latter, alle pubene er åpne - og luftkadettene sier at selv om de forbereder seg på krig, så håper de at det aldri vil skje. Krig tilhører tidligere tiders generasjoner, sier de. Det er usivilisert.

Albatross fra Tsjekkoslovakia

Mykola Bysjkov har tatt på seg den blå paradeuniformen, som bare brukes når det er spesielt viktig besøk. Han spanderer en kaffe fra krigsskolens lille kaffebar. Svart kaffe må han ha hver eneste kveld, det er blitt et rituale.

FORTSATT FREDELIG: Mykola Bysjkov (24) og Julia Povstemska (20) sammen med andre kadetter på gaten i Kharkiv for to uker siden.
FORTSATT FREDELIG: Mykola Bysjkov (24) og Julia Povstemska (20) sammen med andre kadetter på gaten i Kharkiv for to uker siden.

Mykola Bysjkov er trent til å fly L39-Albatros, en flytype som ble utviklet i det gamle Tsjekkoslovakia i 1968. Flyet blir brukt av det ukrainske forsvaret til å trene opp piloter, men det kan også bli brukt som et angrepsfly.

– Det er bare 20 timer ekstra med trening, og jeg kan bruke det til luft-til-bakke-angrep. Det er ikke noe jeg har lyst til, men hvis jeg må gjøre det, så gjør jeg det, sier Bysjkov.

Det er et halvt år til han er ferdig utdannet offiser og med sine 24 år er han den eldste i klassen. Grunnen til det er enkel: Mykola Bysjkov jobbet på et militært treningssenter før han gikk inn i luftforsvaret. Han var imidlertid aldri i tjeneste ved fronten og har ikke sett krig med egne øyne.

– Å være pilot er et risikabelt yrke?

– Ja, men alle her er klar for å risikere livet sitt. Men det er sant. Det er risikabelt.

– Er du nervøs når du sitter i flyet?

– Det er faktisk veldig avslappende. Når du setter deg inn i flyet er du nervøs, men når du lukker døren og hører lyden. Pssssss…. Da er det ikke noe annet enn deg og flyet. Da er jeg helt rolig.

– Hva tenker du når du er i luften?

– Du ser ut, og du tenker: «Dette ser helt fantastisk ut». Men så venter du også på at noe skal gå galt. Du har et øye ut av vinduet, og det andre på instrumentene. Det er dette jeg alltid har drømt om

FLYVIDEO: Mykola Bysjkov viser stolt frem en video av at han flyr til sine klassekamerater Fleur og Julia Povstemska (20) på en bar midt i sentrum.
FLYVIDEO: Mykola Bysjkov viser stolt frem en video av at han flyr til sine klassekamerater Fleur og Julia Povstemska (20) på en bar midt i sentrum.

Nedbygget forsvar

Da krigen i Øst-Ukraina begynte i 2014, var luftforsvaret til Ukraina bygget ned over mange år. På starten av 2000-tallet solgte de flere av flyene sine, og i løpet av det første året med krig mistet de halve flyflåten sin. Noen av dem ble skutt ned, andre ble tatt av russerne da de annekterte Krimhalvøya.

Et 60-talls soldater i luftvåpenet ble drept. Etter den første våpenhvilen i september 2014 ble flyene ikke lenger brukt over de okkuperte områdene.

– I starten av krigen var det ikke god nok trening av pilotene, fordi luftvåpenet hadde gått tom for ressurser. Slik er det ikke nå. Vi har mye bedre trening. Selvsagt er utstyret viktig, men det viktigste utstyret i flyet - det er piloten, sier Mykola Bysjkov.

Mange av luftkadettene har vært på utveksling i USA og Storbritannia. De er blitt trent av NATO-soldater, og har etterhvert lært mange former for lederskap.

Mykola Bysjkov snakker flytende engelsk, men det har han ikke lært i utlandet. Isteden stiller han seg opp utenfor Kharkivs mer internasjonale puber, han lytter etter engelsk - og…

– Sannelig en dag var det en engelskmann som kom. Jeg inviterte ham på en øl, og vi snakket hele kvelden. En helt ekte engelskmann, sier Mykola Bysjkov med britisk aksent.

Powered by Labrador CMS