Nyheter

KONFRONTASJON: talsmann Dmitrij Peskov mener Nato er involvert i krigen i Ukraina.

Kreml: Russland og Nato er i direkte konfrontasjon

Samtidig som Nato feirer 75-årsjubileum, hevder Kreml at Nato oppfører seg på en måte som har ført til direkte konfrontasjon med Russland.

Publisert

Kreml talsmann Dmitrij Peskov viser til at Nato er involvert i krigen i Ukraina, og at alliansen fortsetter sin utvidelse østover mot grensen til Russland. 

Dette innebærer at forholdet mellom Russland og Nato har utviklet seg til et nivå som kan betegnes som direkte konfrontasjon, mener han. 

– Nato er allerede involvert i konflikten rundt Ukraina og fortsetter å flytte seg mot våre grenser og utvide sin militære infrastruktur mot våre grenser, sa Peskov til journalister torsdag. 

Russlands president Vladimir Putin mener at Russland ble lurt av Vesten etter den kalde krigen og oppløsningen av Sovjetunionen ved å bryte et løfte om at Nato ikke skulle utvide ved å slippe de tre baltiske landene inn i forsvarsalliansen. Litauen, Estland og Latvia var alle en del av Sovjetunionen. 

Vestlige land avviser dette og viser til at landene var i sin fulle rett til å ta et demokratisk valg om å slutte seg til Nato etter flere tiår med kommuniststyre. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato mener også at den militære støtten til Ukraina handler om å sikre at landet forblir uavhengig og demokratisk i møte mot russisk aggresjon. Russland mener på sin side at dette gjør Nato til en part i krigen.

I februar uttalte Putin at en direkte konflikt mellom Russland og Nato vil innebære at verden er et skritt unna tredje verdenskrig. 

Powered by Labrador CMS