Nyheter

SESSVOLL: Kronprins Haakon under besøket på Nasjonalt logistikk operasjonssenter (NLOGS) mandag.

Kronprins Haakon skal besøke Cold Response

Programmet for besøket er foreløpig ikke klart, men kronprinsen er tydelig på at han vil ut i felt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag besøkte H.K.H. Kronprins Haakon Nasjonalt logistikkoperasjonssenter (NLOGS) på Sessvollmoen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

NLOGS er blant annet ansvarlig for å planlegge, koordinere og lede forsterkende logistikkoperasjoner, og bidrar på logistikksiden i forkant av og under storøvelsen Cold Response 2022.

Vil i felt

I forbindelse med besøket kom det frem at kronprinsen har planer om å besøke øvelsen, som for alvor går av stabelen den 14. mars.

– Logistikkoperasjonen er allerede i gang og det er veldig interessant å være her i dag og få lære mer om den biten av operasjonen, forteller kronprins Haakon til Forsvarets forum.

– Så ønsker jeg å komme ut i felt også, og se litt på hva som skjer de dagene hvor jeg skal på besøk til øvelsen. Akkurat detaljene rundt det vet jeg ikke enda, så det må vi komme tilbake til.

Les også: Kronprinsen besøkte Jan Mayen for å lære mer om Forsvaret.

På Sessvollmoen mandag fikk kronprinsen anledning til å lære mer om logistikkdelen av øvelsen.

– Denne samhandlingen mellom de som er i Forsvaret og i Forsvarets logistikkorganisasjon, og hvordan de samarbeider med totalforsvaret og med sivile aktører, som også bidrar i stor grad. Og så er det dette samspillet med andre Nato-styrker og alt som skal til for at dette skal fungere bra.

Imponert

I løpet av Cold Response vil rundt 35.000 soldater fra totalt 28 land, trene og øve i Norge. Hoveddelen av øvelsen varer i tre uker, fra 14. mars til 1. april.

– Det er en imponerende dimensjon på alt sammen, det er vel noe av det jeg tar med meg fra dagen i dag. Det er mye å holde styr på og det er imponerende at de får det til på en så bra måte.

Kronprinsen har selv en forsvarsbakgrunn som gir han innsikt i viktigheten av god logistikk.

– Jeg var jo i Sjøforsvaret, og i den tjenesten var vi også helt avhengig av logistikk for at vi skulle kunne gjøre jobben vår. De enkelte oppdragene kan man være flinke til å løse, men man kan bare gjøre det en viss tid før man trenger forsyninger og støtte.

– Da er jo nettopp logistikken helt essensiell for at man skal kunne løse oppdragene, forklarer han.

Les også: Prinsessen fikk tre drømmedager i Forsvaret og et fallskjermhopp i fødselsdagsgave.

Forsvarssjefen: – Hyggelig

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen var også på Sessvollmoen mandag. Han sier det er hyggelig at kronprinsen er rundt i Forsvaret.

– Han har god innsikt, han stiller gode spørsmål og er opptatt av å forstå alle aspektene av logistikken i dag, alt fra eksplosivrydding til avtaler med partnere og næringsliv i hvordan understøtte Forsvaret, sier Kristoffersen til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS