Nyheter

BLE IGJEN: Kinesisk marinefartøy under øvelsen ved Taiwan i helga. Ifølge Taiwans forsvarsdepartement var det tirsdag, etter at øvelsen var avsluttet, stadig åtte kinesiske skip i farvann nære den selvstyrte øya.

Taiwan sier kinesiske skip har blitt værende ved øya etter øvelse

Åtte kinesiske marinefartøy er fortsatt i farvann nære Taiwan, ifølge det taiwanske forsvarsdepartementet. Kina sier at landets militærøvelse er ferdig.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kina startet lørdag en stor militærøvelse rundt Taiwan, etter at øyas president Tsai Ing-wen kom hjem etter å ha møtt speaker Kevin McCarthy i Representantenes hus i Los Angeles.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Beijing, som i forkant av møtet advarte USA mot å la Tsai besøke eller møte McCarthy, anser selvstyrte Taiwan som kinesisk territorium.

Et stort antall kinesiske skip og fly deltok i helgas øvelse, som en talsmann for kinesisk UD har beskrevet som «et nødvendig skritt for å beskytte nasjonal suverenitet og territoriell integritet».

Tsai: – Uansvarlig

Den taiwanske regjeringen er kritiske til øvelsen. Tsai skrev på Facebook mandag kveld at hennes utenlandsbesøk, også til USA, ikke er noe nytt, og at de er noe som ventes av henne av Taiwans folk.

– Men Kina har brukt dette for å starte militærøvelser, noe som forårsaker ustabilitet i Taiwan og regionen. Dette er ingen ansvarlig holdning å ha for et stort land i regionen, skriver Tsai.

Kina simulerte målrettede angrep og blokader av Taiwan i øvelsen. Flere titalls jagerfly og bombefly ble sendt på vingene.

Atskilt i mer enn 70 år

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan. Kina har sagt at de vil ta øya tilbake, med makt om nødvendig.

FN, Norge og det store flertallet av verdens land forholder seg til «ett Kina-prinsippet». Samtidig selger USA våpen til Taiwan, noe Kina ikke ser med blide øyne på.

Ledelsen i Beijing har gjentatte ganger truet med å invadere Taiwan dersom myndighetene der formelt erklærer selvstendighet.

Powered by Labrador CMS