Nyheter

MILITÆRMAKT: Under innsettelsesseremonien fløy blant annet Taiwans selvproduserte jagerfly over publikum for å demonstrere Taiwans militære krefter.

Taiwan blir «straffet» av Kina med militærøvelse

Samme uke som Taiwan fikk ny president, skal Kina gjennomføre en militærøvelse rundt øya. Taiwan og USA er ikke overrasket.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua sier øvelsene startet klokken 7.45 lokal tid. Den foregår i Taiwanstredet, nord, sør og øst for Taiwan og ved øya Kinmen og flere andre øyer, ifølge nyhetsbyrået.

Kina sier øvelsen står som en «kraftig straff for Taiwans separatistiske handlinger» og «en streng advarsel mot innblanding og provokasjon fra ytre krefter». Kineserne regner Taiwan – som i praksis er helt selvstyrt, men kun anerkjent av noen få land i verden – som en del av Kina.

– Det er synd Kina velger det verst tenkelige scenarioet for å ødelegge freden i regionen, sier en høyt plassert tjenestemann på øya til Reuters. Han legger til at myndighetene er godt kjent med Kinas militære aktivitet, og at øvelsen er en del av det Taiwan hadde sett for seg på forhånd.

Også USA sier Kinas øvelse er som ventet – og at den er bekymringsfull.

– Bare fordi vi venter oss slik oppførsel, betyr ikke det at vi ikke skal fordømme den, og vi må fordømme den offentlig. Dette er bekymringsfullt, sier generalløytnant Stephen Sklenka, som er USAs nestkommanderende i Stillehavsregionen.

Da Lai Ching-te ble tatt i ed som Taiwans nye president mandag, uttrykte Kina tydelig misnøye overfor flere land etter at utenlandske politikere var til stede ved innsettelsesseremonien.

Powered by Labrador CMS