Nyheter:

Forsvaret får ikke nye stridvogner før tidligst 2025. Her er en norsk Leopard 2A4NO på øvelse.

Står mellom sørkoreanske eller tyske stridsvogner

Spørsmålet om nye stridsvogner til Hæren skal avklares i løpet av 2021. Valget står mellom tyske Leopard 2A7V og sørkoreanske K2 Black Panther.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder nettstedet Aldrimer.no, som har vært i kontakt med statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet. Hun varsler at regjeringen tar sikte på å avklare anskaffelsen til neste år.

– Dette prosjektet er planlagt lagt frem for Stortinget i 2021, uttaler Skogen.

– Det er gjennomført konseptvalgutredning og ekstern kvalitetssikring nummer 1. Det vurderes for tiden flere alternativer både når det gjelder antall vogner, type og kapasitet, sier statssekretæren.

Etter hva Aldrimer.no forstår, vil Forsvarsmateriell og Forsvarsdepartementet avklare om det videre arbeidet med anskaffelsen skal gjennomføres som en anbuds- og priskonkurranse eller som et strategisk samarbeid med en av leverandørene.

Dette vil trolig skje i løpet av de to-tre neste ukene.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

NYE STRIDSVOGNER TIDLIGST 2025

17. april la regjeringen frem Langtidsplanen for Forsvaret. Der står det at:

«Nye stridsvogner og langtrekkende presisjonsvåpen vil tilføre Hæren betydelig økt ildkraft og beskyttelse, og øke evnen til å bekjempe plattformer og høyverdige mål, primært innenfor landdomenet av fellesoperasjoner», heter det i langtidsplanen.

Debatten om nye stridsvogner startet for alvor på tampen av 2015. Det var da forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen sa det var behov for nye stridsvogner. Utsagnet var et innspill til den nye langtidsplanen.

Langtidsplanen ble laget, men Regjeringen ville ikke ta stilling til stridsvognspørsmålet der. De ville ha en egen landmaktutredning, som var ferdigstilt i 2017. Forsvarssjefen gjentok innspillet.

Da landmaktutredningen var ferdig, laget Regjeringen en landmaktproposisjon - Prop 2 S. En proposisjon til Stortinget er et forslag fra Regjering til Stortinget om å fatte et vedtak. Da hadde Regjeringen bestemt seg for at det var dags for nye stridsvogner.

Leopard 2 A7 fra Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Foto: KMW
K2 Black Panther fra Hyundai Rotem. Foto: ROK armed forces

De skrev at: «[...]en ny kapasitet trolig ikke vil være på plass før tidligst 2025».

Da det reviderte forsvarsbudsjettet ble klart litt senere samme år, ble det klart at selve prosessen med kjøp av nye stridsvogner eller en eventuell oppgradering av de gamle, skal starte først i 2025. Det betydde ennå en utsettelse, hvor nye stridsvogner ikke vil være på plass før antageligvis 2027.

TO ALTERNATIVER

Forsvaret har i dag 52 Leopard 2A4NO-stridsvogner som er over 40 år gamle. Når nye skal anskaffes står det i følge Aldrimer.no mellom sørkoreanske K2 Black Panther som produseres av Hyundai Rotem, og tyske Leopard 2A7V fra Krauss-Maffei Wegmann.

De første K2 Black Panther ble tatt i bruk i det sørkoreanske forsvaret i juni 2014.

Hyundai Rotem har også samarbeidet med Tyrkia om utviklingen av stridsvognen Altay, som er delvis basert på tekniske løsninger fra K2 Black Panther. I januar 2020 var Hyundai Rotem i dialog med Polen om å lisensproduksjon av opptil 800 stridsvogner for det polske forsvaret.

Leopard 2A7V er i tjeneste i Tyskland. 29. oktober mottok også det danske forsvaret sin første oppgraderte stridsvogn. Totalt skal 44 stridsvogner leveres frem til slutten av 2022. Flere andre land har også signert kontrakt på varianter av Leopard 2A7.

Anskaffelsen av nye stridsvogner til det norske Forsvaret kan komme til å beløpe seg til et sted mellom 12 og 15 milliarder kroner, inkluderer alle levetidskostnadene, opplyser forsvarskilder til Aldrimer.no.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no

Powered by Labrador CMS