Nyheter

JOE BIDEN: Den amerikanske presidenten på Marine One i delstaten Maryland, 3. november 2022.

Biden-rådgiver har hatt samtaler med russisk motpart

Kompleks situasjon for USA i Ukraina-krigen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USA oppfordrer Ukraina til å vise en åpen holdning til å forhandle med Russland.

Hensikten er ikke å presse Ukraina til forhandlingsbordet, men å sørge for at landet beholder sin moralske posisjon slik det oppfattes av de internasjonale støttespillerne, skriver The Washington Post.

Fra amerikansk regjeringshold er det kommet signaler om at den ukrainske ledelsen bør droppe de offentlige avslagene på å delta i samtaler med mindre president Vladimir Putin blir fjernet fra makten, sier kilder som er kjent med diskusjonen, til avisen. Kildene mener det vil sørge for at Kyiv beholder støtten fra andre land i mange år.

Diskusjonen viser hvor kompleks Biden-administrasjonens posisjon er blitt. En rekke folkevalgte lover å støtte Ukraina med store summer «så lenge det er nødvendig», samtidig som man håper på en snarlig løsning på krigen.

Les også: KV: – Vil snart ha droner på alle fartøy

– Konfidensielle samtaler

Selv om USA deler Ukrainas oppfatning om at Putin - i alle fall per i dag - ikke er reelt interessert i forhandlinger, så oppfattes president Volodymyr Zelenskyjs avvisende linje som et problem i deler av Europa, Afrika og Latin-Amerika. Mange land i disse områdene merker konsekvenser av krigen, særlig på høye priser på energi og matvarer.

Samtidig har president Joe Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan hatt konfidensielle samtaler med sin russiske motpart, Putins utenrikspolitiske rådgiver Juri Usjakov, om bekymring om atomvåpentrusler, skriver The Wall Street Journal.

Hensikten var å redusere risikoen for at krigen trappes opp, samt at kommunikasjonskanalene holdes åpne, sier en talsmann.

Powered by Labrador CMS