Nyheter

BRUSSEL: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte pressen i Natos hovedkvarter i Brussel, før han skal ha møter med alliansens forsvarsministre. REUTERS/Pascal Rossignol
BRUSSEL: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte pressen i Natos hovedkvarter i Brussel, før han skal ha møter med alliansens forsvarsministre. REUTERS/Pascal Rossignol

Nato-sjefen: – Vi må være sikre på at vi har utstyr og materiell vi trenger

Brussel (Forsvarets forum): Nato må styrke retningslinjene for motstandsdyktighet, sier Jens Stoltenberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vestens avhengighet av utstyr og teknologi utviklet og produsert i Kina kan ha betydning for Nato-landenes sikkerhet. For eksempel har mange vært bekymret for bruken av telekommunikasjonsutstyr fra den kinesiske produsenten Huawei.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Under koronapandemien har Vesten også i stor grad basert seg på helseutstyr produsert i Kina, som munnbind, respiratorer og testutstyr. Ifølge New York Times har Kina i noen tilfeller bestemt hvilke land som fikk utstyr først.

Les også: Varsler ny krig i Afghanistan

Dette er også noe Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er opptatt av, og alliansens medlemsland diskuterer hvordan de kan sikre forsyningslinjer og produksjon av kritisk utstyr i tilfelle en krises skulle oppstå.

– Nato-allierte blir stadig mer oppmerksomme på hvor viktig det er med motstandsdyktighet og sårbarheter i forsyningslinjer, og også hvor viktige det er å styrke motstandsdyktigheten vår generelt, uttalte Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel torsdag.

Les også: Stoltenberg: Ikke slutt på Nato-operasjoner utenfor alliansen

Dette er er ifølge generalsekretæren et tema medlemslandene er opptatt av.

– Delvis fordi vi må styrke retningslinjene vi har for motstandsdyktighet, men også på grunn av det økende fokuset på Kina og hvilke konsekvenser Kinas vekst har for vår sikkerhet. Det er relatert til ting som kritisk infrastruktur, forsyningslinjer, og at vi er sikre på at vi har utstyr og materiell vi trenger, både for vårt forsvar og i tilfelle kriser, sa Stoltenberg.

Torsdag og fredag er Natos forsvarsministre i Brussel for å diskutere en rekke av alliansens sikkerhetsutfordringer.

Powered by Labrador CMS