Nyheter

STERK POSISJON: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at treningen og utstyret til ni nye ukrainske panserbrigader setter Ukraina i en sterk posisjon. Bildet fra en samling på Rena hvor det ble kjent at Norge får tyske Leopard 2A7.
STERK POSISJON: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier at treningen og utstyret til ni nye ukrainske panserbrigader setter Ukraina i en sterk posisjon. Bildet fra en samling på Rena hvor det ble kjent at Norge får tyske Leopard 2A7.

Stoltenberg: 230 stridsvogner er levert til Ukraina

Nato-landene og allierte har levert nesten alle lovede kampkjøretøy til Ukraina. Jens Stoltenberg sier at Ukraina nå har kapasitet til å gjenerobre territorium.

Publisert Sist oppdatert

– Mer enn 98 prosent av kampkjøretøyene som er lovet til Ukraina, er levert, sa Nato-sjef Stoltenberg da han snakket på et pressemøte sammen med Luxembourgs statsminister Xavier Bettel torsdag formiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette gjelder 1.550 pansrede kjøretøy og 230 stridsvogner.

– I tillegg har Nato trent og utstyrt mer enn ni nye ukrainske panserbrigader. Dette vil sette Ukraina i en sterk posisjon til å fortsette å ta tilbake okkupert territorium, sa han.

Ukraina ba opprinnelig om å få minst 300 stridsvogner fra Natos medlemsland.

– Godt nytt

Nato-sjefen tok også opp onsdagens telefonsamtale mellom Kinas president Xi Jinping og hans ukrainske motstykke Volodymyr Zelenskyj.

Det var første gang de to statslederne snakket sammen siden Russlands fullskala invasjon i februar i fjor. Zelenskyj har lenge uttalt at han har ønsket en slik samtale.

– Telefonsamtalen er godt nytt, men det endrer ikke det faktum at Kina fortsatt ikke har fordømt Russlands invasjon av Ukraina, sa Stoltenberg.

– Russland vil oppnå sine mål

Også Russland er positivt innstilt til Xi og Zelenskyjs samtale, men sier det ikke endrer landets mål med «spesialoperasjonen» i Ukraina. Ifølge Kreml-talsmann Dmitrij Peskov er russiske myndigheter kjent med detaljene i samtalen mellom Xi og Zelenskyj.

– Vi vil ønske alt som kan fremskynde slutten på konflikten i Ukraina, velkommen. Når det gjelder det faktum at de kommuniserte – det er en sak for hvert av disse landene og et spørsmål om deres bilaterale dialog. Men Russland vil oppnå alle målene det har satt seg, sa han på en pressekonferanse torsdag.

På spørsmål om Russland og Kina hadde diskutert å gjenopprette Ukrainas grenser fra 1991 da Xi var på statsbesøk til Moskva i mars, svarte Peskov:

– Det var ingen diskusjon om det.

Powered by Labrador CMS