Nyheter

FREGATT: Den japanske fregatten JS Mogami utenfor kysten av Japan 6. november.
FREGATT: Den japanske fregatten JS Mogami utenfor kysten av Japan 6. november.

Japan varsler massiv opprustning – la frem investeringsplan på 3000 milliarder

Japans regjering har lagt fram en ny sikkerhetspolitisk strategi, der Kina blir utpekt som den «største strategiske utfordringen noensinne».

Publisert

Japan skal investere 320 milliarder dollar, eller mer enn 3000 milliarder kroner, i forsvar de neste fem årene, skriver nyhetsbyrået Reuters. Pengene kal brukes over en femårsperiode. Dette gjør det landet i verden med tredje størst forsvarsbudsjett, etter USA og Kina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

15. desember la Japans regjering frem en ny sikkerhetspolitisk strategi, der Kina blir utpekt som den «største strategiske utfordringen noensinne»

Blant investeringene er innkjøp av missiler som kan nå Kina. Japan skal også doble forsvarsbudsjettet og bruke to prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret innen 2027.

I ett av dokumentene som ble lagt fram fredag, heter det at Japan skal være i stand til å svare på angrep.

Japans statsminister Fumio Kishida beskrive satsningen som «et vendepunkt i historien».

Les også: Japan kjøper finsk panser

Historisk omlegging

Den nye politikken innebærer den største omkalfatringen i forsvaret på flere tiår. Forsvarsstaben og hele strukturen i forsvarsledelsen skal moderniseres, og forsvaret skal anskaffe missiler som kan nå utskytingsramper i fiendtlige stater.

– En fundamental styrking av vår forsvarsevne er den desidert største utfordringen i den alvorlige sikkerhetssituasjonen vårt land befinner seg i, sa statsminister Kishida i forrige uke.

STATSMINISTER: Japans regjering, under ledelse av statsminister Fumio Kishida, la fredag fram en ny sikkerhetspolitisk strategi.
STATSMINISTER: Japans regjering, under ledelse av statsminister Fumio Kishida, la fredag fram en ny sikkerhetspolitisk strategi.

Meningsmålinger viser at Japans befolkning i det store og hele støtter omleggingen. Flere svarer at Kinas økende militære styrke, og geopolitiske utfordringer som krigen i Ukraina, krever endringer i det japanske forsvaret.

Grunnloven

Men reformene kan støte mot paragrafer i grunnloven som ikke gir forsvaret en selvstendig rolle i samfunnet og begrenser Japans mulighet til å bygge opp selvforsvar. På dette punktet er grunnloven en del av det juridiske rammeverket som Japan ble tvunget til å godta etter kapitulasjonen i den andre verdenskrig.

Ett av de største grepene er økningen i forsvarsbudsjettet til to prosent av bruttonasjonalproduktet, en målsetting som også Natos medlemsland streber etter å nå. For Japans vedkommende betyr dette en dobling av bevilgningene til forsvaret, og flere kritiske røster spør hvor dette skal tas fra.

I dokumentene som beskriver de ambisiøse endringene, heter det at Japan i dag har et rakettforsvarssystem som er utilstrekkelig og at kapabiliteten til å slå tilbake må styrkes.

Les også: Ekspert: Spenningsnivået i Øst-Asia kan øke når Japan styrker forsvaret

Powered by Labrador CMS