Nyheter

STILLEHAVET: Et jagerfly av typen F-22. Nå sender USA 25 slike fly til en øvelse i Stillehavet.

USA sender F-22 jagerfly til øvelse Pacific Iron 2021

F-22 fly i Stillehavet sender et sterkt signal til Kina, mener forsvarsanalytiker.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om lag 25 jagerfly av typen F-22 sendes til baser på Guam og Tinian-øyene vest i Stillehavet. Jagerflyene skal delta i Operation Pacific Iron 2021 denne måneden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har aldri hatt så mange F-22 Raptor jagerfly utplassert sammen i et operasjonsområde, sier general Ken Wilsbach som er sjef for USAs Pacific Air Forces til CNN.

Totalt har det amerikanske forsvaret 180 jagerfly av typen F-22. Til sammenligning har det kinesiske luftforsvaret mellom 20 og 24 operasjonelle «femte-generasjons jagerfly».

Les mer: – Kinas militære oppbygging er enestående

I en eventuell konflikt med kina vil F-22 være blant de første våpensystemene som blir tatt ut bruk, blant annet for å angripe motstanderes luftforsvarssystemer.

– USA praktiserer aktivt deployeringene de vil gjøre hvis det oppstår en stor krise eller krig. USA tar Kina veldig seriøst og trener sine styrker for å raskt kunne komme i posisjon, sier Peter Layton som jobber som analytiker hos Griffith Asia Institute.

USA sender mer enn 35 fly og 800 soldater fra luftforsvaret til øvelsen i Stillehavet. Foruten F-22 er det også snakk om F-15E Strike Eagle kampfly og C-130J Super Hercules transportfly, ifølge en pressemelding fra Pacific Air Forces.

US Air Force har ikke gått ut med eksakte datoer for Pacific Iron 2021, utover at øvelsen vil foregå i juli.

Les også: Kina kan sende krigsskip til Arktis

Powered by Labrador CMS