Nyheter:

EKSPLODERTE: Restene av en av rakettene som traff al-Asad-leiren i Irak onsdag morgen.

Styrkesjefen i Irak: –Man merker trykkbølgen

– En slik hendelse gjør oss mer skjerpet, sier den norske styrkesjefen i Irak om rakettangrepet på leiren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den nærmeste var vel 2-300 meter unna den norske leiren. Man merker trykkbølgen og man merker at det slår ned, sier rittmester Andreas Hultgren, styrkesjef for de norske soldatene ved al-Asad-basen i Irak.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han snakker på telefon fra al-Asad-leiren i Irak, som ble utsatt for et rakettangrep onsdag morgen.

– Vi har varslingssystemer som sier fra når noe er på vei. Det gikk mellom et halvt og et minutt fra alarmen gikk til den første raketten slo ned. De fleste rakk å komme seg i shelter, sier Hultgren.

STYRKESJEF: Den nærmeste raketten slo ned 2-300 meter unna de n norske leiren, ifølge rittmester Andreas Hultgren.

I løpet av den påfølgende natten og torsdag formiddag har de norske soldatene jobbet med å sikre et udetonert eksplosiv. Det ble meldt om at leiren ble rammet av ti raketter, men Hultgren vet ikke det nøyaktige antallet.

– Det er litt uvisst hvor mange raketter det var. Vi har skutt ned noen, også. Men rundt ti kan stemme, forteller styrkesjefen.

Flere ledetråder

Rakettene ble fyrt av fra flere kilometer unna. Nyhetsbyrået AFP rapporterte om at det ble brukt iransk-produserte raketter av typen Arash 4 i angrepet. Hultgren mener at det er for tidlig å si noe om hva slags raketter det dreier seg om.

– Vi jobber med å finne ut dette. Vi er ikke enige i den konklusjonen, ennå, sier styrkesjefen.

Les også: Rødt krever Irak-svar fra regjeringen

Foreløpig har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Problemet er at det er så mange grupper som kan stå bak. Vi har flere ledetråder, men ingen klare indikatorer, sier Hultgren.

Lærer av hendelsen

I januar 2020 ble al-Asad-leiren angrepet med missiler fra Iran, etter at USA drepte den iranske offiseren Qasem Soleimani. Det førte til styrking av sikkerheten i leiren. Det ble ifølge Hultgren satt opp betongvegger og installert nedskytingssystemer.

– Basen er mye mer forberedt på at det er en trussel, sier han.

– Hvilke konsekvenser vil angrepet få?

– Jeg opplever dette som konsekvenser av storpolitikk, som vi ikke kan gjøre noe med. For den norske styrkens del går vi bare tilbake til beredskap. En slik hendelse gjør oss mer skjerpet. Vi får gått opp egne linjer, og lærer av hendelsen.

Powered by Labrador CMS