Nyheter:

Ifølge Aftenposten er det flertall for å gjøre om på flere punkter i veteranpolitikken til regjeringen. Her ser vi veteraner som har reist tilbake til Libanon.
Ifølge Aftenposten er det flertall for å gjøre om på flere punkter i veteranpolitikken til regjeringen. Her ser vi veteraner som har reist tilbake til Libanon.

Aftenposten: Flertall for Rødts veteranforslag

Fremskrittspartiet lover å støtte Rødts forslag om ikke å gjøre forskjell på veteraner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Aftenposten som viser til at FrP gir sin tilslutning til Rødts representantforslag «om å sikre rettmessig erstatning for norske veteraner med psykiske skader». Da blir det i så fall flertall for omgjøre på deler av regjeringens veteranpolitikk.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Øystein Wemberg i Veteranforbundet SIOPS.

I forslaget til Rødt heter det blant annet at.

Les også: Ole Vikre har fire spesialisterklæringer som konkluderer at hans psykiske skade skyldes tjenesten i Libanon.

Skjermdump fra Facebook-profilen til Bjørnar Moxnes.
Skjermdump fra Facebook-profilen til Bjørnar Moxnes.

Aftenposten skriver videre at Rødt, Ap, Sp, SV og Frp sørger for at det ikke skal gjøres forskjell på veteraner som er skadet under utenlandsoppdrag før og etter 1. januar 2010.

På Facebook-siden til partileder i Rødt Bjørnar Moxnes heter det:

– Nå reverserer stortingsflertallet en urettferdig snikinnstramming, som har ført til at stadig flere skadede veteraner nektes erstatning

– Riktig og viktig

– Hvis det er riktig slik Aftenposten skriver at FrP de sikrer flertall som sikrer en ny regel for foreldelse hvor «klokka starter» tre år etter vedtak om uføretrygd og innvilget yrkesskade, er det viktig og riktig, sier generalsekretær i Veteranforbundet SIOPS Øystein Wemberg til Forsvarets forum.

Han uttrykker en forsiktig optimisme om knyttet til om det også vil bli flertall for de andre forslagene til Rødt som blant annet omhandler en sikringsregel for de som får sine spesialisterklæringer tilsidesatt av Statens pensjonskasse.

En ny sikringsregel

– Vi forventer tverrpolitisk enighet om at det da blir en sikringsregel knyttet til spesialisterklæringer, sier Wemberg og sikter til forslaget fra Rødt.

Der heter det at:

«Stortinget ber regjeringen sikre at spesialisterklæring om varig psykisk belastningsskade ikke settes til side av Statens pensjonskasse eller erstatningsordningenes klageorgan, uten at erklæringen først sendes tilbake til den aktuelle spesialisten for en kommentar eller tilleggserklæring. Dersom Statens pensjonskasse eller klageorganet mener at erklæringen fortsatt ikke er tilfredsstillende, må det hentes inn en ny medisinsk vurdering».

– Hvis det blir enighet om det, vil det styrke rettssikkerheten til veteraner, sier Wemberg.

Han understreker at det viktig at dagens ordning for juridisk bistand for veteraner opprettholdes.

Forsvarets forum har så langt ikke lykkes i å få kommentar fra FrP.

Bekymret

Veteranmeldingen har tidligere fått kritikk av blant annet Veteranforbundet SIOPS og NVIO som var bekymret for tilsidesetting av spesialisterklæringer. De ønsket også at dagens ordning for finansiering av juridisk hjelp opprettholdes.

Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget avgi sin innstilling om veteranmeldingen torsdag 8. oktober. Deretter skal den behandles og stemmes over på Stortinget uka etter.

Powered by Labrador CMS