Nyheter

ETTERFORSKER: Oslo-politiet skal etterforske anmeldelsen fra den aktuelle offiseren.

Offiser påstår han ble dopet ned – mann skal ha hentet opplysninger fra telefonen hans

En offiser hevder at en mann dopet ham ned og tok seg inn på telefonen hans. Forsvaret sier det er lite sannsynlig at gradert informasjon er kompromittert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fungerende seksjonsleder Lene Moen i Oslo politidistrikt bekrefter overfor VG at politiet etterforsker en anmeldelse fra offiseren.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse. Vi er i en tidlig fase av etterforskningen og jobber med å identifisere mistenkte, sier Moen. Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken.

Saken er også oversendt Forsvarets Sikkerhetsavdeling, som undersøker den, bekrefter talsperson Frank Sølvsberg i Forsvaret. På spørsmål om hvorvidt Forsvaret har oversikt over hvilke dokumenter og passord som er på avveie, svarer Sølvsberg:

– Telefonen var ikke tilknyttet militære systemer. Vi har en oversikt basert på opplysninger fra vedkommende og gjennomfører undersøkelser.

Han sier aktuelle brukerkontoer til alle Forsvarets IT-systemer er sperret. Dette skjedde 1. juni, samme dag som VG kontaktet Forsvaret om saken. Selve episoden skal ha funnet sted rundt en måned tidligere.

– Forsvarets sikkerhetsavdelings foreløpige vurdering er at det er svært lav sannsynlighet for at gradert informasjon er kompromittert, sier Sølvsberg.

VG skriver at mannen skal ha gått inn på offiserens notatblokk på telefonen, der han skal ha funnet flere passord. Passordene var blant annet til Forsvarets intranett, arbeidsutstyr og det som i notatene blir omtalt som «Basen».

Forsvarsdepartementets kommunikasjonsenhet sier til Forsvarets forum at passord i utgangspunktet kan regnes som skjermingsverdig informasjon, men hvis det er passord som skal til et system som er begrenset, så er passordet å anse som begrenset.

Til Forsvarets forum sier kommunikasjonsenheten at de ikke er kjent med lignende saker, men at de ikke kan utelukke det.

Offiseren er nå fritatt fra sine arbeidsplikter.

Les også: Fornærmede i overgrepssak: – Jeg hadde veldig tillit til ham

Powered by Labrador CMS