Nyheter

LØFTE: Pressekonferanse med Jonas Gahr Støre om Russlands invasjon av Ukraina.

Støre lover økte bidrag til Nato

Norge skal bidra til at Nato har de ressursene som trengs, fastslår statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) før alliansens krisetoppmøte i Brussel.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag samles verdenslederne til et møtemaraton av de sjeldne i den belgiske hovedstaden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På én dag skal det holdes EU-toppmøte og ekstraordinære toppmøter i både G7 og Nato om krigen i Ukraina. Og på sistnevnte møte er også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) blant deltakerne.

— Det er et kort dagsmøte for å bekrefte alliert samhold, sier Støre til NTB.

Venter økte krav

I en redegjørelse for Stortinget fredag varslet Støre at regjeringen venter «økte krav om å stille relevante kapasiteter til disposisjon» for Nato.

Samtidig lovte han at Norge skal «forsterke den internasjonale innsatsen i Natos styrker i Øst-Europa og i Natos innsatsstyrker generelt».

Hvor mye dette kommer til å koste, er ikke kjent. Støre signaliserer at dette kommer til å bli konkretisert senere, i forbindelse med tillegget til langtidsplanen for Forsvaret som regjeringen har lovt å legge fram i løpet av våren, og i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2023, som blir lagt fram i høst.

Les også: Støre ber nordmenn tenke seg om før de drar til Ukraina for å kjempe

Men Norge skal stille opp, forsikrer han.

— Norge er villig til å bidra til at Nato er relevant og har de ressursene alliansen trenger for å sikre medlemslandens trygghet, sier Støre.

Han understreker at Norge også er i stand til å bidra mer til Nato innenfor dagens budsjett.

Venter på fagmilitært råd

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) opplyser at Norge så langt ikke har fått noen konkret forespørsel fra Nato.

I stedet er det satt i gang en større diskusjon om hvordan de allierte skal svare på den russiske invasjonen. Denne prosessen vil pågå fram til neste toppmøte, som er planlagt i Spanias hovedstad Madrid i juni. I mellomtida skal det utarbeides et fagmilitært råd til de allierte.

Bakteppet er et Russland som er mer aggressivt og uforutsigbart enn før, advarer Enoksen.

— Det må Nato ta inn over seg, og det må vi ta inn over oss.

Støre: – Vårt ansvar

Støre understreker for sin del at Nato er en forsvarsallianse som ikke har noen offensive mål.

— Men Nato skal trygge medlemslandene. Og Russlands atferd, med et militært overfall på et naboland, gir grunn nok for Nato til å vurdere hva som skal til for at sikkerheten ivaretas, sier statsministeren.

Les også: Støre og Frederiksen enige om å se på nordisk forsvarssamarbeid

— Noen av våre medlemsland opplever seg nå utsatt. Det er de som er på grensa til krigsområdet og har en historie som gjør dem utrygge. Da er det vårt ansvar – og viktig for oss — å kunne bidra til å gi dem sikkerhet. Det gjør vi allerede i dag, og det kan det blir behov for å gjøre mer av, fastslår han.

Powered by Labrador CMS