Øvelsen skutt i gang

Med en skytedemo for inviterte gjester ble øvelse Joint Viking skutt i gang i formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Både sivile og militære var tilskuere da brigadesjef Eldar Berli iscenesatte et angrep med skarpe våpen inne i Halkkavarre skytefelt i Porsanger. 

Her var forsvarsministeren, deler av forsvarskomiteen, politiets ledelse, representanter for Sivilforsvaret og mange andre gjester fra sivil og militær sektor. De fikk med dobbelt hørselvern oppleve hvordan det er å stå 70 meter bak en Leopard stridsvogn og CV 90 som skyter med skarpt, samt mange andre av Hærens våpen. Etterpå fikk gjestene se nærmere på utstyret og snakke med soldatene.

Det er bare to år siden forrige større øvelse i Finnmark, og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier det må øves i hele landet hvis man skal forsvare hele landet. Alle forsvarsgrener anstrenger seg for å øve mer i nord.

FOH-sjef Rune Jakobsen – som også er øvingsleder, beskriver Joint Viking som viktig for Forsvaret:

– Joint Viking er viktig av mange grunner, det handler primært om å trene forsvaret av Norge. Planverket vårt handler om å øve forflytning over store avstander, det handler om å drive fellesoperasjoner som er å få alle forsvarsgrener, spesialstyrker og heimevern å operere sammen i en felles operasjon, ikke minst som her på GP under ekstreme værforhold. Så handler også om å integrere allierte styrker, dog denne gang i mindre forband. Det er viktig at de som skal unnsette oss i en krise også får lov å operere sammen med norske styrker under tøffe betingelser, sier Jakobsen.

De siste soldatene ankom øvingsområdet i dag. Etter demonstrasjonen samlet avdelingene seg i sine utgangsposisjoner. Panserbataljonen er markørstyrke og skal presse nord- og vestover mot Alta. Hovedmotstander på landjorda er forenklet sagt resten av Brigade Nord. Men det er betydelig aktivitet også fra andre styrker, både i fjæra, på sjøen og i lufta. ​

Powered by Labrador CMS