Mens vi venter på fienden

– Panservognene skal få slite, sier Erlend Ingvaldsen, som trener med Javelin under Joint Viking.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På Stabbursnes gjør to karer fra Telemark bataljon seg klar med Javelin for å ta imot fienden. De er på blå side og skal sinke framrykninga til de røde.

Aktiviteten i Joint Viking flytter seg i dag nordover langs Porsangerfjorden. Panserbataljonen er ventet å angripe, og motstanderne har utgruppert mot Billefjord. Aller fremst ligger lagfører Erlend Ingvaldsen med sitt Javelin-skyts og noen CV-90-vogner fra Mek 3. De har siktet seg inn mot et par strekninger på E6, og minefelt er lagt ut. Nå rydder de vekk noen kvister for å ha et godt skuddfelt.

​​– Vi satser på å skyte på et par kilometers hold. Panservognene skal få slite, sier lagfører Ingvaldsen, og forklarer at missilet vil fly i nærmere 20 sekunder før det slår ned på målet.

– Men de har bare et par skudd, og vil ikke kunne bli værende i stillinga etter å ha skutt. Det er for risikabelt.

​​

– Vi regner med å kunne sinke fienden ved å ta ut et par stridsvogner, så stikker vi kjapt bakover, sier visekorporal Rolf, mens han gjør klar stillinga sammen med kollega Asle. Det er viktig å ikke bli sett verken visuelt eller termisk. Mest redd er de for droner, da må de gjemme seg under et ekstra dekke.

– Vi klarer nok ikke å stanse fienden for godt, men vi kan skaffe et pusterom. Javelin er et effektivt våpen mot panser, sier Rolf, som har skutt ett skarpt missil for to år siden på Rena. Nå skal de bare skyte med laser. Men først blir det venting. Mye venting.​

 

Powered by Labrador CMS