Nyheter

NYTT VÅPENSYSTEM: Her er Rapid Dragon nettopp blitt sluppet ut av lasteflyet over Norskehavet utenfor Andøya.

Her leverer amerikanske spesialstyrker ildkraft på en helt ny måte utenfor kysten av Nord-Norge

For første gang har amerikanske spesialstyrker testet det nye våpensystemet «Rapid Dragon» på denne siden av Atlanterhavet - nærmere bestemt over Norskehavet, utenfor Andøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Testen fant sted under en øvelse utenfor kysten av Andøya. En MC-130J Commando II fra 352nd Special Operations Wing fyrte av et missil ved hjelp av våpensystemet over Norskehavet, melder Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Signal til Russland

– Dette setter denne tingen innenfor rekkevidde til Russland. Vi prøver med vilje å være provoserende uten å være eskalerende, sa oberstløytnant Lawrence Melnicoff i Special Operations Command Europe til Stars and Stripes i forkant av onsdagens test.

– Vi prøver å avskrekke russisk aggresjon, ekspansjonistisk oppførsel, ved å vise forbedrede evner til de allierte, fortsatte han.

I tillegg til Norge, deltok også allierte fra Storbritannia, Polen og Romania i øvelsen.

Rask utvikling

Dean Evans, som leder Rapid Dragon-programmet, sier den vellykkede testen viser hvor raskt programmet utvikler seg, med henvisning til at det har tatt to år fra det bare var en idé på papiret til systemet faktisk testes i praksis.

– Nå, mindre enn tre år fra programmet ble startet, blir Rapid Dragon brukt av den amerikanske spesialstyrkekommandoen i Europa over polarsirkelen, sier Evans i en pressemelding.

De amerikanske spesialstyrkene har onsdag lagt ut en video som viser testen fra flere perspektiver: En fallskjerm festet til Rapid Dragon-modulen blir sluppet ut fra den åpne lasteluken på flyet, som deretter åpner seg og raskt drar med seg våpenmodulen ut av flyets lasterom.

Flere skjermer åpner seg, og når modulen har stabilisert seg i vertikal posisjon, slipper den ut et missil. I løpet av noen sekunder åpnes vingene og halen på missilet, og motoren kobles inn, og etterlater et spor av eksos i kjølvannet.

Dette er den første testen av Rapid Dragon siden den vellykkede testen i Mexicogulfen i desember 2021, og den første gangen systemet brukes utenfor USA.

Her faller Rapid Dragon ut fra lasterommet det amerikanske flyet utenfor Andøya onsdag.

En lengre video av testen er lagt ut av Pentagon, og viser kryssermissilet bevege seg over havoverflaten i omtrent 2 minutter før det detonerer.

På spørsmål om et mål ble ødelagt, har ikke det amerikanske forsvaret svart direkte, men sier at alle mål ble oppfylt, ifølge Defense News.

Bilder som er lagt ut av det amerikanske luftforsvaret viser amerikansk og polsk personell som laster våpenmodulen inn på et polsk C-130 Hercules. Denne delen av øvelsen fant sted tirsdag i Powidz i Polen.

Amerikansk og polsk personell trener på å laste Rapid Dragon på C-130 Hercules i Powidz, Poland.
Rapid Dragon dyttes på plass i lasterommet på Hercules-flyet.

Ifølge det amerikanske forsvaret har programmet så langt har fokusert på kinetisk ammunisjon, men retter nå oppmerksomheten mot å legge til andre funksjoner, som etterretnings-, overvåknings- og rekognoseringsplattformer, gjenforsyning av last og levering av humanitær hjelp, heter det i pressemeldingen.

Det amerikanske flyvåpenet håper dette konseptet vil gjøre USA og dets allierte i stand til å gjøre om lastefly til tungt bevæpnede bombebiler som kan engasjere fiender på trygg avstand, og gi stridende flere muligheter til å levere ildkraft.

Powered by Labrador CMS