Nyheter

VIL GJENÅPNE HASLEMOEN: Trygve Salgsvold Vedum slo av en prat med hærsjef Lars Lervik etter han annonserte at Haslemoen er av interesse.

Avventer feiring etter Vedums frieri

Regjeringen ønsker å ta i bruk den nedlagte militærleiren Haslemoen. Men i hjemkommunen har de hørt lite om hva planene går ut på.  

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Haslemoen leir i Våler i Innlandet, nedlagt i 2004, har fått fornyet oppmerksomhet etter uttalelser fra regjeringen om Forsvarets interesse.
  • Regjeringen vurderer å bruke Haslemoen som midlertidig løsning mens Terningmoen utvides for å huse en rekruttskole, med en avstand på 25 minutters kjøretur.
  • Ordfører Harry Vinje i Våler har uttrykt en avventende holdning til nyheten, da det har vært lite dialog med regjeringen om leirens fremtidige bruk.
  • Våler kommune og Haslemoen AS eier leiren, som kan huse 800 personer og inneholder fasiliteter som kan være nyttige for Forsvaret umiddelbart.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.


– Vi ble litt overrasket, sier Harry Vinje. 

Han er ordfører i Våler i Innlandet, kommunen der Haslemoen leir ligger. Den har vært nedlagt i 20 år, men fikk brått nasjonal oppmerksomhet da forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) uttale at Forsvaret er interesserte i leiren igjen. 

Våler-ordføreren visste lite da Haslemoen ble nevnt i forbindelse med store nyheter om Terningmoen og verneplikten.

– Det kom noen kryptiske meldinger før påske, men de ville ikke uttale seg bombastisk. Derfor er vi litt avmålte til det vi har hørt, sier Vinje.

Lite dialog 

Terningmoen på Elverum skal huse en stor rekruttskole for Hæren, og skal gjennomgå investeringer på mellom to og tre milliarder. 300 rekrutter per kull skal bli til 1800. 

ORDFØRER: Harry Vinje.

Dette vil kunne ta mer enn ti år å fullføre. Regjeringens tanke er å bruke Haslemoen mens Terningmoen er under utvidelse. Det er 25 minutters kjøretur i avstand. 

Hva regjeringen og Forsvaret ser for seg, og ikke minst når de vil flytte soldater inn på Haslemoen, vet Våler-ordføreren ingenting om. 

Det er ikke bestilt inn verken kaker eller musserende drikke for å markere nyheten. Først skal kommuneledelsen diskutere oppslagene og den videre strategien før de foretar seg noe mer. 

– Jeg er ganske avbalansert. Vi skal være fornøyde med at Haslemoen ble nevnt, men vi må nok avvente feiringen til det ligger en realitet der, sier han. 

Benevnelsen fra regjeringen kom likevel ikke som lyn fra klar himmel. Våler har vært i politisk dialog om leiren tidligere med mål om spille seg inn i fremtidens forsvar. 

– Men det har ikke vært mye dialog, sier han. 

Vedum: – Ikke for dyrt

– Vi har et mål om å bruke gamle Haslemoen leir så fort som mulig, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Forsvarets forum etter de første dryppene av langtidsplanen ble presentert på Elverum. 

Haslemoen ligger innenfor Østerdalen garnison, som også Terningmoen og Rena gjør.

Selv om regjeringen er optimistiske, er de klare på at ingenting er avklart. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi tar et forbehold, for det er en annen eier. Vi må få til en avtale som ikke blir for dyr. Da får vi mest mulig forsvarskapasitet ut av pengene, sa finansministeren.

Han var selv på øvelse der i hans førstegangstjeneste i 1998. 

– Det var kaldt, sa han etterfulgt av hans særegne latter. 

COMEBACK: Haslemoen har moderne fasiliteter som kan være innflytningsklar på dagen.

Vil tilrettelegge

Våler kommune eier leiren sammen med Haslemoen AS. Fortsatt finnes det tydelige spor fra tidligere militær aktivitet, og huser mange fasiliteter som Forsvaret kunne ha bruk for allerede. 

– Det er billig og kan tas i bruk fort. Egentlig nå med én gang, sier Harry Vinje.  

Det kan huses 800 personer på leiren som er 20.000 dekar stor inkludert det ytre leirområdet. 

– Vi ønsker å vise at vi har en leir og et område som kan stilles til disposisjon. Både vi og Haslemoen AS eieren skal gjøre vårt for å tilrettelegge soldater og befal skal føle seg velkommen.

Et «comeback» vil også bety flere arbeidsplasser og mer næring for lokalmiljøet. Kommunen håper naturlig nok på en avtale. Det trengs også velsignelse fra Stortinget. 

– Vår oppgave har vært å vise at Haslemoen er et bærekraftig samfunnsprosjekt med stor grad av gjenbruk. Vi er glad for regjeringens signaler om å bruke Haslemoen. Målet er at det blir forsvarsaktivitet på Haslemoen, sier Vinje. 

Powered by Labrador CMS