Nyheter

OMTALTE PUTIN: Joe Biden diskuterte ikke overraskende krigen i Ukraina.

Bekreftet nødhjelp til Gaza

– Hvis noen tror Putin vil stoppe med Ukraina, forsikrer jeg dere om at han ikke vil det, sa president Joe Biden i sin State of the Union-tale.

Publisert

Kortversjon:

  • President Joe Biden oppfordret Kongressen til å støtte hjelp for å stanse Russland og kritiserte indirekte Donald Trump for å gi etter for Putin.
  • Biden ankom Kongressen med forsinkelser på grunn av demonstranter og brukte tid på å snakke med politikere før han nådde talerstolen.
  • Under talen ønsket Biden Sveriges statsminister Ulf Kristersson velkommen i Nato, samme dag som Sverige ble medlem i forsvarsalliansen.
  • Donald Trump kommenterte Bidens tale på sitt sosiale medium, Truth Social, og hevdet at Putin invaderte Ukraina på grunn av manglende respekt for Biden.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Han oppfordrer Kongressen til å støtte hjelpen for å stanse Russland og president Vladimir Putin.

Samtidig anklager han Donald Trump, tidligere president og den sannsynlige motstanderen ved valget i november, for å gi etter for Putin.

Biden sa faktisk aldri Trumps navn én eneste gang under talen, men refererte til ham som «min forgjenger».

«Fire nye år»

Biden holdt talen i Kongressen torsdag kveld. Ankomsten ble noe forsinket av propalestinske demonstranter, og da Biden kom seg inn i salen, brukte han opp mot ti minutter for å komme seg til talerstolen – idet han tok seg tid til å snakke med en rekke politikere på veien.

Normalt er det en mer seremoniell stemning i salen, men i år var det mye mer livlig. «Fire nye år», lød det fra demokratene i salen.

Det har blitt knyttet bekymring til alderen til den 81-årige president, særlig etter at han på kort tid i forrige måned forvekslet døde statsledere med levende to ganger.

Spøkende president

Torsdag var det en engasjert og offensiv president som sto på talerstolen.

– Hvis jeg hadde vært smart, hadde jeg gått hjem nå, spøkte presidenten som innledning på talen.

Han trakk også linje linjene til historien.

– Ikke siden president Lincoln og borgerkrigen har frihet og demokrati vært under angrep her hjemme som i dag. Det som gjør dette øyeblikket unikt, er at frihet og demokrati er under angrep både her hjemme og i utlandet, sa han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til stede i Kongressen var også Sveriges statsminister Ulf Kristersson, samme dag som landet ble medlem i Nato. Biden ønsket han velkommen i forsvarsalliansen.

Trump: Medisinene begynner å gi seg

Mens president Joe Biden holdt sin State of the Union-tale, brukte hans sannsynlige valgmotstander Donald Trump sitt eget sosiale medium til å kommentere.

På Truth Social klaget Trump over at Bidens tale ble forsinket.

– De er virkelig seine, veldig respektløst mot landet vårt, kommenterte Trump. Han har tidligere gått ut med skarpe karakterstikker av president Bidens tilstand.

– Medisinene begynner å gi seg, kommenterte Trump underveis i talen – og han bemerket også flere ganger presidentens hosting.

Han svarte også på Bidens utsagn om at Trump ga etter for Putin.

– Putin invaderte Ukraina bare fordi han ikke har respekt for Biden. Det ville aldri ha skjedd under Trump-administrasjonen, og på fire år skjedde det ikke, skriver Trump.

ORDKRIG: President Joe Biden og Donald Trump kjører hard retorikk mot hverandre.

– Uten gubbemomenter

– En valgkamptale, uten gubbemomenter, sier Chris Galdieri, professor i statsvitenskap ved Saint Anselm College i New Hampshire.

– Det var en meget bra kveld for Biden, sier Galdieri til nyhetsbyrået TT.

Ifølge flere meningsmålinger er mange amerikanere skeptiske til at 81-årige Biden klarer en ny presidentperiode.

– Dette var en opptreden på nivå med hva har gjort før, sier statsviteren.

Han noterte seg blant annet at Biden tok tak i kommentarer fra kongressmedlemmer i salen på direkten – uten å miste tråden i talen på drøyt én time.

Presidenten spøkte også om alderen sin og trakk fra at den gir viktig erfaring.

Bekreftet nødhjelpshavn

I talen bekreftet president Biden at USA skal sette opp en nødhjelpshavn ved Gazastripen. Nyhetsbyråene Reuters og AFP meldte tidligere torsdag at disse planene kom til å bli kunngjort i talen.

Formålet er å få større leveranser av mat og medisiner inn i området, hvor den humanitære situasjonen beskrives som katastrofal. Det skal ikke være nødvendig for amerikanske soldater å gå i land på Gazastripen for å få havna på plass.

Powered by Labrador CMS