Nyheter

KOLLEGER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sammen med sin franske kollega Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Macron: Frankrike vil hjelpe Ukraina til seier

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er i Frankrike for første gang siden krigen brøt ut. Der møter han den franske presidenten og Tysklands statsminister.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Zelenskyj ble ønsket velkommen av den franske forsvarsministeren Sébastien Lecornu da han landet i Paris i 22-tiden onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Deretter gikk turen til Elyséepalasset, den franske presidentens bolig og kontor, hvor den ukrainske statslederen ble omfavnet av kollega Emmanuel Macron. Også Tysklands statsminister Olaf Scholz var til stede.

Lover å støtte Ukraina

Besøket markerer en bedring i Zelenskyjs forhold til Frankrike og Tyskland, som tidligere har blitt kritisert i Ukraina for å ikke bidra nok med militær og humanitær bistand.

– Frankrike er fast bestemt på å hjelpe Ukraina til seier, sa Macron til pressen utenfor palasset.

Scholz understreker at Tyskland vil hjelpe Ukraina så lenge det trengs.

Zelenskyj kom direkte fra Storbritannia, der han tilbrakte dagen i møter med blant andre landets statsminister og konge. Torsdag skal han videre til Brussel for å delta på et to dagers ekstraordinært EU-toppmøte.

– Del av Europas familie

– Jeg tar med meg et klart budskap til Brussel: Ukraina tilhører den europeiske familien, sier Scholz.

Besøket til Paris og Brussel er den andre utenlandsreisen Zelenskyj har hatt siden den russiske invasjonen 24. februar i fjor. Den første turen var til Polen og USA i desember.

Ukraina søkte EU-medlemskap i juni og er kandidatland i unionen. Den ukrainske regjeringen sa i en uttalelse forrige uke at de venter et veikart fra EU om hvordan man skal innlede formelle forhandlinger om medlemskap «så fort som mulig».

Powered by Labrador CMS