Nyheter:

FORSIKRING: Frankrikes president Emmanuel Macron forsikrer at ingen skal få rokke ved Tsjads integritet.

Macron lover å støtte opp om Tsjad

Frankrikes president Emmanuel Macron lover å stå ved Tsjads side i den vanskelige tiden som nå følger etter president Idriss Debys død.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den drepte presidenten ble fredag gravlagt nær sin hjemby etter en seremoni i hovedstaden N'Djamena.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Både opposisjonsledere og opprørerne, de siste beskyldt for å ha drept Deby, sier seg svært misfornøyd med maktovertakelsen etter presidentenes bortgang. De mener det nærmer seg statskupp når Debys 37 år gamle sønn Mahamat Idriss Déby nå framstår som leder av en overgangsregjering.

Frankrikes ansvar

President Macron og Den demokratiske republikken Kongos president Felix Tshisekedi var blant statsledere som deltok i seremonien over den drepte presidenten som har styrt Tsjad i 30 år.

– Frankrike vil aldri la noen, verken i dag eller i morgen, utfordre Tsjads stabilitet og integritet, sa Macron under seremonien. Han oppfordret den militære overgangsregjeringen til å fremme inkludering, dialog og demokratisk maktoverføring.

Tsjads drepte president Idriss Déby ble gravlagt fredag.

En militær talsmann opplyste i forrige uke at den 68 år gamle presidenten var blitt dødelig såret under et besøk ved frontlinjen, der regjeringsstyrker kjemper mot opprørere.

Vestlig alliert

Deby ble ansett for å være en viktig alliert for vestlige land som kjemper mot islamsk ekstremisme i Afrika. Han ble meldt drept bare timer etter at han ble gjenvalgt til en sjette periode.

Militærrådet som står bak sønnen, har støtte fra hæren. Mahamat Deby er bare et år eldre enn det faren var da opprørsstyrker kastet presidenten i 1990 og gjorde Idriss Déby til hans etterfølger. Mange frykter at Mahamat Deby vil sitte mye lengre enn den 18 måneder lange overgangsperioden.

Tsjad er en tidligere fransk koloni, og Frankrike har baser flere steder i landet som ledd i kampen mot terrorisme. Styrker fra Tsjad har i årevis kjempet mot jihadister i nord, i et område som blir kalt det farligste som noen FN-styrke for tiden står i.

Powered by Labrador CMS