Nyheter:

Minst tre ble drept i det som etter all sannsynlighet er et terrorangrep i Nice 29. oktober. Nå frykter en terrorforsker flere slike angrep.
Minst tre ble drept i det som etter all sannsynlighet er et terrorangrep i Nice 29. oktober. Nå frykter en terrorforsker flere slike angrep.

Forsker spår flere angrep etter terrorangrepet i Nice

Terrorforskeren Magnus Ranstorp tror faren for nye angrep øker etter torsdagens terrorangrep i Nice. Han mener karikaturstriden øker spenningen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske terrorforskeren tror ikke situasjonen kommer til å roe seg, men at Frankrike vil stå overfor trusselen om flere angrep i tiden som kommer. Torsdag ble flere drept da en mann gikk til angrep på Notre-Dame-kirken i Nice.

– Det skjer innenfor rammene av en konfrontasjon som bare trappes opp. I tillegg har du karikaturstriden. Den er ikke ny, men den kan utløse ekstrem vold, sier Ranstorp, som er terrorforsker ved den svenske forsvarshøyskolen.

Han viser til karikaturstriden som har oppstått etter at historielæreren Samuel Paty for drøyt to uker siden fikk halsen skåret over etter å ha vist Muhammed-karikaturer i undervisning om ytringsfrihet.

– To halshogginger på kort tid, det skaper en radikalisering og en polarisering i samfunnet. Målet er å skape reaksjoner og krig mellom ulike grupper i samfunnet, sier Ranstorp.

Han omtaler Frankrike som stormens øye i konfrontasjonen mellom de sekulære samfunnene og islamistisk terrorisme.

– De kommer bare til å stålsette seg, noe som innebærer at vi sikkert kommer til å se flere slike angrep i Frankrike, sier Ranstorp.

Angrep i Nice

Tidligere i dag ble det kjent at minst tre personer er drept og flere skadd i et knivangrep ved en kirke i Nice. Ordføreren i byen sier alt tyder på at det var et terrorangrep.

Ordføreren i Nice Christian Estrosi bekrefter at angrepet skjedde inni kirken, og at to personer ble drept der.

Fransk politi meldte torsdag formiddag på Twitter at bombegruppa var på stedet og ba folk holde seg unna bysentrum. De opplyser at en eksplosjon som ble hørt i forbindelse med angrepet, stammer fra politiet.

Franske myndigheter opplyser til mediene at en kvinne døde etter å ha fått halsen skåret over. Ifølge Nice Matin dreier det seg om en 70 år gammel kvinne.

Ingen endring i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier det foreløpig ikke er noen endringer i trusselbildet i Norge etter knivangrepet i Nice.

– Det er ingen endringer i trusselbildet foreløpig, men det vurderes fortløpende om hendelsen har noe å si for Norge, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Trusselen om knivangrep fra terrorister førte i 2014 til generell bevæpning av politiet i Norge.

Powered by Labrador CMS