Nyheter

UVENTET BESØK: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen, Elise Anskau og sjefssersjanten på GSV, Ove Elshaug under besøket, der de to i uniform tildelte henne pris for respekt, ansvar og mot.

Elise fikk pris og besøk av forsvarssjefen

Anskau-standarden er et nytt begrep i Jegerbataljonen etter at Elise Anskau gjennomførte førstegangstjenesten der. Denne uken fikk hun avdelingens pris for respekt, ansvar og mot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvert år deler Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) ut RAM-prisen til en soldat som gjennomfører 18-måneders tjeneste. Denne gangen var det Elise som fikk den. Hun har vært en del av GSV som medic i patrulje de første 12 månedene, for og så ha stilling som hunderøkter det siste halvåret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hvorfor ble det Elise som fikk prisen?

– Fordi hun etterlever våre verdier, respekt ansvar og mot. Hun har vært en særdeles viktig bidragsyter for kompaniet og den hundetroppen hun har vært en del av forteller Michael Rozmara, sjef GSV til Soldatnytt.

–Et eksempel er at i en samtale med alle i den gruppa hun var på stasjonen med, ville de som var der i 18 måneder ha flere goder enn det de allerede hadde. Hva de godene gikk i vet jeg ikke, men Elise var den eneste som mente at de ikke trengte eller burde ha det. Hun ville heller at de skulle være gode rollemodeller og forbilder og vise det ovenfor de andre vernepliktige. Det er et eksempel på hvordan hun utviser respekt, forteller sjefssersjanten på GSV Ove Elshaug til Soldatnytt.

Elise er også flink til å kommunisere med andre og løse konflikter eller problemer på smarte og smidige måter, noe som skal ha blitt lagt merke til av befalet på stasjonen, ifølge Elshaug.

Ekstra fint besøk

Det var ikke bare nok å dele ut prisen, men de ville gjøre en liten ekstra ting rundt utdelingen og inviterte forsvarssjef Eirik Kristoffersen hjem til der Elise bor for å være med på overrekkelsen. Noe han ville være med på.

Sjefssersjant Ove Elshaug forteller til Soldatnytt at det er han som hadde ansvaret for å dele ut prisen, og siden han for tiden studerer i Oslo, kunne han gjøre litt stas på Elise ved å komme hjem til henne.

– Så jeg fortalte om utvelgelsen og historien til Elise til Rune Wenneberg (Forsvarets sjefssersjant), som tok det videre til sjefen og han sa ja med en gang, legger Elshaug til.

Elise ble førtidsdimmitert på grunn av sykdom og var derfor hjemme da prisen skulle deles ut.

– Det er en historie med en tøff tid der hun likevel har gjort en fantastisk jobb og hun har tatt ansvar langt utenfor det jeg tror mange ville gjort, sier Elshaug.

Men det har ikke satt noen stopper for Elise i den stillingen hun har hatt. Hun har levert en standard oppe på GSV som de nå kaller Anskau-standarden.

Helt uvitende

Dagen overrekkelsen skulle gjøres, hadde Elise ingen anelse om hva som skulle skje. Beskjeden hun hadde fått fra sin far var at hun måtte være hjemme klokken halv fem og hvis det ringe på døra, var det hun som måtte åpne.

– Så når jeg åpnet døren fikk jeg mildt sagt sjokk, sier Elise til Soldatnytt. For på døren stod kommandersersjant Elshaug fra GSV og forsvarssjefen. Jeg synes det bare var sjokk å få kommanderserjanten på besøk, så at forsvarssjefen var der i tillegg var en stor bonus.

Under besøket var både far, mor og hennes tvillingsøster tilstede.

– Det var veldig stas og de var her veldig lenge, så det var veldig koselig, legger Elise til.

Og de var ifølge Ove Elshaug der i over to timer.

Powered by Labrador CMS