Meninger

HISTORISK: Oscarsborg i Oslofjorden er kjent for den sentrale rollen festningen spilte i innledningen til andre verdenskrig i Norge.

Oscarsborg – nasjonalt ikon eller hotell?

Kan vi godta at Hovedfortet på Oscarsborg festning blir omgjort til hotell? Kan vi sitte stille og se på at ett av Norges viktigste historiske monumenter skal bli eksklusiv tumleplass for «høynivå» hotellgjester?

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

I en mulighetsskisse fra Festningshotellene beskrives hvordan de vil utvikle Hovedfortet til «Europas mest unike hotell»!

Dette vil i så fall redusere folks muligheter til å oppleve Oscarsborg med sin historiske rolle og kulturelle og arkitektoniske kvaliteter.

Oscarsborg festningsmuseum har årlig flere enn 60.000 besøkende. Her blir skoleklasser, grupper og enkelt-tilreisende fra inn- og utland gjort kjent med viktige sider av nyere norsk historie. Og ikke minst: Her vises den viktige rollen Oscarsborg festning spilte i innledningen til okkupasjonen av Norge i 1940. Dette stolte øyeblikk i norsk historie, der Oscarsborgs kommandant, oberst Birger Eriksen, beordret åpning av ild mot en overlegen tysk okkupasjonsmakt, har vist oss at motstand nytter.

Strenge begrensninger

Hovedfortet har arkitektoniske kvaliteter som må sikres for fremtiden. Dette må skje innenfor en museal ramme, der hensynet til bevaring av kulturminnet, formidling av historien og tilgjengeligheten for allmennheten settes i høysetet. Dette er nettopp årsaken til at Hovedfortet er fredet. Det følger av fredningsforskriften at formålet er å «sikre at forsvarshistoriske, arkitektoniske og kulturhistoriske verdier ved festningen bevares som kilde til kunnskap og opplevelse.»

Som forvalter av Oscarsborg har den sivile etaten Forsvarsbygg ett av landets mest kompetente fagmiljøer innenfor antikvarisk bygningsvern. De forstår bedre enn de fleste hvilke strenge begrensninger som finnes for å gjøre inngrep i bygningsmassen og de ubotelige skadene dette i verste fall kan medføre.

Men bygningsvern er i seg selv ikke nok. Det hjelper lite å bevare bygninger og anlegg, dersom man åpner for ny bruk som begrenser vanlige folks tilgang til opplevelse av kulturminnene. Når Forsvarsbygg stiller seg bak Festningshotellenes planer om å omgjøre Hovedfortet til «Europas mest unike hotell» oppfatter vi at de har tapt dette viktige perspektivet av syne.

Økonomisk bærekraft er elefanten i rommet!

Forvaltningen av Oscarsborg festning finansieres over forsvarsbudsjettet. Av åpenbare årsaker har det blitt stadig vanskeligere for Forsvarsdepartementet å prioritere bevilgninger til ivaretakelse av sektorens kulturhistoriske eiendommer. Forsvarsbygg som forvalter har derfor fått et økende fokus på utleie til kommersielle virksomheter og utvikling av festningen som turistdestinasjon.

Museet, som i en årrekke har vært den viktigste publikumsmagneten på festningen, blir i Forsvarsbyggs resonnement dermed bare én blant mange aktører. I en kontekst der det meste handler om å tjene mer penger, seiler hotellet tilsynelatende opp som Forsvarsbyggs foretrukne samarbeidspartner.

Vi er positive til at ledige arealer på Oscarsborg kan tas i bruk til nye, inntektsbringende formål, særlig i tilfeller der ny bruk kan støtte opp under formidlingen av festningens historie og gi nye generasjoner rom for læring, refleksjon og forståelse av Forsvarets historiske og nåværende betydning for Norges fred og frihet. Forutsetningen må være respekt for Oscarsborg som forsvarshistorisk kulturminne og tilgjengelighet for alle, uten hensyn til tykkelsen på lommeboka.

Selv om forsvarssektoren bærer ansvaret for ivaretakelse av festningen som kulturminne, mener vi det bør være rom for å involvere offentlige samarbeidspartnere og bidragsytere på tvers av sektorgrensene. Oscarsborg festningsmuseum har en aktiv venneforening med ressurssterke medlemmer og store nettverk. I et samarbeid med museet, kommuner, fylkeskommunen, institusjoner og næringsliv bør det være mulig å bringe inn flere virksomheter som forstår og respekterer rammevilkårene for ny aktivitet på et kulturhistorisk minnesmerke.

La Oscarsborg festning bli tatt vare på som et nasjonalt monument for alle.

Oslo, juli 2023,

Forsvarsmuseets venner,

S T Y R E T

Powered by Labrador CMS