Nyheter:

– Vanskelig å nå NATO-mål innen fem år

Både statsminister Erna Solberg (H) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier det vil være vanskelig for Norge å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av BNP på forsvaret innen 2024.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet ble satt på NATO-møtet i Wales i 2014, og Norges linje blir et tema for diskusjon på Høyres landsmøte i helgen. Flere store fylkeslag i partiet vil forplikte Norge til å nå målet innen 2024, mens et partiutvalg foreslår en resolusjon som ikke setter noen tidsfrist.

Partileder og statsminister Erna Solberg sier norsk økonomi gjør at det er vanskelig å komme opp på 2 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) i løpet av fem år.

Selv om Norge bruker absolutt alle økte inntekter de neste årene på forsvar, vil det ikke være mulig å nå NATO-målet på 2 prosent av BNP innen 2024 uten å kutte andre utgifter, forklarer Solberg til Dagsavisen.

Økonomisk handlingsrom 

– Det er vanskelig for oss å nå 2 prosent innen 2024. Det har vi ikke økonomisk handlingsrom til, selv om vi ikke gjorde noe på andre områder. Det gapet er vanskelig å tette. Det er omtrent 20 milliarder, sier statsministeren til Dagbladet.

I gode tider er det vanskeligere å nå målet

– Norsk økonomi vokser. I år har vi har en vekst i forsvarsbudsjettet på over 2 milliarder i år, likevel går andelen av BNP marginalt ned. I gode tider er det vanskeligere å nå målet.

Årets forsvarsbudsjett er på 1,59 prosent av BNP, en nedgang fra 1,61 prosent i fjor.

ACTION-FRANK: Frank Bakke-Jensen fikk prøve et av Marinejegerkommandoens kjøretøy i Ramsund. Foto: Jonny Karlsen

Besøkte marinejegere 

Torsdag besøkte forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) trenings- og beredskapsbasen for de norske spesialstyrkene i Ramsund i Tjeldsund kommune i Nordland. Etter en heftig kjøretur i terrenget med et av Marinejegerkommandoens kjøretøy, fikk ministeren spørsmål om hva han tenker om 2-prosentmålet.

– Jeg tror jeg og statsministeren tenker likt her. Vi skal sørge for å finansiere det forsvaret vi trenger, bygge et godt forsvar i tiden fremover og så skal vi stå for de forpliktelsene vi har overfor de allierte i Nato. Av dette er prosentregning bare en liten del, sa Bakke-Jensen.

Ministeren svarte aldri direkte på om Norge havner på 2-prosentmålet.

Blir debattert 

– Vi har sagt vi skal oppfylle forpliktelsene våre ovenfor Nato. De sier vi skal bevege oss mot to prosent innen 2024. Det er også en premiss for den neste langtidsplanen som vi er i gang med nå og der er det mange positive tegn for forsvaret av Norge i tiden fremover.

Da skal vi snakke om hvor mye penger vi skal bruke og hva vi skal bruke pengene på

Bakke-Jensen er glad for at Forsvaret blir debattert under landsmøtet som starter i dag på Thon Congress Gardermoen.

– Høyre diskuterer heldigvis Forsvaret på alle landsmøtene og det skal vi også denne helga. Da skal vi snakke om hvor mye penger vi skal bruke og hva vi skal bruke pengene på.

Powered by Labrador CMS