Nyheter

INNSPILL: Forsvarskommisjonen har hatt to møter og er allerede i gang med arbeidet, og vender seg nå til barn og unge for innspill. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen på besøk hos kommisjonen på deres første møte, 19. januar 2022.

Forsvarskommisjonen etterlyser barn og unges meninger

Forsvarskommisjonen skal se 10-20 år frem i tid og foreslå forsvarspolitiske veivalg. Nå ber de om innspill fra barn om hva som blir viktig i deres fremtid.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fokuset på åpenhet og kommunikasjon om arbeidet til kommisjonen blir tatt på alvor blant medlemmene. De ønsker nå å ta barn og unge på alvor.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forsvarskommisjonen diskuterte allerede i sitt førstemøte 19-20. januar hvordan vi skal bidra til å skape en bred offentlig debatt og åpenhet rundt arbeidet. Det var allerede da bred enighet om at det er viktig å inkludere hele landet i prosessen og lytte til alle som ønsker å bidra, også de yngste, skriver Knut Storberget, leder Forsvarskommisjonen, til Forsvarets Forum.

Samarbeid med NRK Super

For å engasjere barn og unge har kommisjonen i samarbeid med NRK Super laget en video.

Videoen er en utfordring til barn og unge, der de ønsker innspill fra de som er voksne i perioden planen skal gjelde.

– De er dyktig på å nå de yngste og har mange seere og en egen app (Svar-o-meter) hvor de kommuniserer med barn og unge daglig, skriver Storberget til Forum om samarbeidet med NRK Super.

Se videoen til Forsvarskommisjonen her: Ber om innspill fra barn og unge.

I videoen forklarer leder Knut Storberget og lærer Amy Brox Webber hva jobben til kommisjonen er og hvordan de mener barn og unge kan komme med innspill og få en stemme i samfunnet.

– Vi har ikke satt noen spesifikk alder. Alle er velkomne til å bidra i dette arbeidet. Og vi vil fortløpende henvende oss til, og utfordre andre deler av befolkningen til å bidra, men vi starter med de yngste, skriver Storberget.

Barns rett til ytringsfrihet

I FNs barnekonvensjon fra 1990 står det: Barnet skal ha rett til ytringsfrihet; denne rett skal omfatte frihet til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer av ethvert slag uten hensyn til grenser, enten det skjer muntlig, skriftlig eller på trykk, i kunstnerisk form eller gjennom en hvilken som helst uttrykksmåte barnet måtte velge. (Art 13. 1.)

Dette gir barn rett til til å si det de mener, med få unntak. Når Forsvarskommisjonen ber om innspill fra barn og unge, gir dem barna muligheten til å dele ideer og opplysninger som barna selv mener er viktig i deres fremtid.

– Det er de som er fremtiden og det er de som etter hvert skal overta og styre landet, skriver lederen på kommisjonens nettside.

Powered by Labrador CMS