Nyheter

KASERNE: Titalls soldater bor i en kaserne fra 1950-tallet på Kolsås. Rett ved siden av står en splitter ny kaserne som soldatene ikke kan flytte inn som følge av et vedtak fra Statsforvalteren i Oslo og Viken.

Kasernen på Kolsås: – Løsningen for Forsvarsbygg er åpenbar

Forsvarsbygg må bare sette i gang med å senke mønet på taket på mannskapsforlegningen, mener nabo. Bærum kommune sier de kan prioritere en søknad om å endre bygget.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke skrev Forsvarets forum om mannskapsforlegningen på Kolsås der et vedtak fra Statsforvalteren forhindrer at soldatene flytter inn. Mannskapsforlegningen til en pris på over 100 millioner, er splitter ny. Samtidig bor titalls soldater i kaserner fra 1950-tallet på ubestemt tid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå mener Arve Lønnum som advokat og spesialist innen bygnings- og ekspropriasjonsrett, at løsningen for Forsvarsbygg er åpenbar. Han er også en av naboene som klaget inn Forsvarsbyggs prosjekt til Statsforvalteren i Oslo og Viken.

1, 95 meter for høyt

– Bygget er 1, 95 meter høyere enn det loven tillater. Da er det bare å senke mønehøyden ved å gjøre om på takvinkelen. Det vil være en langt billigere løsning enn å rive bygget og bygge flere og lavere bygg, som er det andre alternativet som Statsforvalteren to ganger har forklart uten at Forsvarsbygg eller kommunen har lyttet, sier Lønnum.

– Hvis kommunen godkjenner en søknad om senking av mønet med 1,95 meter (den nåværende høydeoverskridelsen journ. anm) vil det trolig være mulig for Bærum kommune å innvilge en midlertidig brukstillatelse for de deler av bygget som ikke berøres av endringen, sier Lønnum.

Han understreker videre at det da vil være avgjørende at sikkerheten for soldatene er ivaretatt under takombyggingen, sier Lønnum.

Vil prioritere behandlingen

Leder i Planavdelingen i Bærum kommune Eirik Trygve Bøe (V), sier at de vil behandle en eventuell søknad fra Forsvarsbygg om å gjøre om på takhøyden så fort det lar seg gjøre. Det var også planavdelingen som godkjente søknaden fra Forsvarsbygg om dispensasjon for at taket er høyere enn det som ligger til grunn i Plan- og bygningslovens § 29-4.

Eirik Trygve Bøe (V) er leder for planavdelingen i Bærum kommune.

– Hvis det kommer en endringssøknad der det foreslås å senke taket så vil vi selvfølgelig behandle den, sier Bøe.

– Saken ligger i så fall i Forsvarsbyggs hender nå, og de må fremme forslag om hvordan vi kan løse denne saken, fortsetter han.

«Lei situasjon»

Forsvarets forum har spurt Forsvarsbygg når soldatene på Kolsås kan flytte fra tildels nedslitte kaserner, til den nye mannskapsforlegningen. Forsvarsbygg kan ikke foreløpig ikke svare ut hvilken konklusjon de vil falle på, eller når soldatene kan forvente å flytte inn.

– De kommende utredninger vil gi svar på hvilken løsning vi velger å gå for, og vi vil gjøre dette i tett dialog med Bærum kommune. Dette er en lei situasjon og Forsvarsbygg søker å finne en løsning som gjør at Forsvaret kan ta i bruk mannskapsforlegningen så raskt som mulig, svarer sekssjonssjef i Forsvarsbygg Eldar Brynjulfsen i en e-post til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS