Nyheter

FORSLAG: Armhevinger på de fysiske testene er en av endringene som blir foreslått. Her fra krigsskoleopptak i 2016.

Dette er forslaget til nye fysiske tester i Forsvaret

Fra 2023 kan det være slutt på medisinballstøt og spensthopp, til fordel for armhevinger og utfall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2017 innførte Forsvaret nye fysiske tester. Siden da har ungdommer på sesjon, soldater og Forsvarets øvrige ansatte blitt testet på følgende: 3000 meter løping, pull-ups, stille lengde og medisinballstøt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I fjor ble det kjent at Forsvarssjefen ønsket en revidering av de fysiske testene. Oppdraget ble gitt til Forsvarets høyskole, og det ble nedsatt en arbeidsgruppe.

Bjørnar Dullum ved Forsvarets høyskole opplyste da til Forsvarets forum at årsaken til revideringen var erfaringer og tilbakemeldinger de hadde fått siden 2017.

Dette er forslaget

Det er nå kommet forslag til endringer i de fysiske tester i Forsvaret. Forsvarets forum har fått innsyn i dokumentet hvor endringene blir foreslått. Dette er anbefalingene fra arbeidsgruppen:

  • Medisinballstøt erstattes med armhevinger
  • Stille lengde erstattes med utfall med 22 kg sekk
  • Prøven til feltidrettsmerket, eventuelt andre ferdighetsmerkeprøver, skal kunne tilsvare militært krav (MK) 3

1. januar 2023 skal eventuelle endringer forekomme gjennom et nytt direktiv. I dokumentet står det at forslagene skal diskuteres med arbeidstakerorganisasjonene på sentralt nivå før en eventuell implementering.

Kontroversielt

Og det kan være nødvendig, for det er ikke alle som synes dette er en god idé.

Blant dem er førsteamanuensis ved FHS, Anders Aandstad. I et debattinnlegg den 22. januar skrev han blant annet at med det nye forslaget «forkaster man nå de to beste styrketestene, og viderefører den dårligste».

Les hele debattinnlegget her: Uklokt å endre Forsvarets styrketester

Powered by Labrador CMS