Nyheter

KLEDD I HVITT: To av årets deltakere på Forsvarets opptak og seleksjon (FOS). Som følge av mangel på grønne t-skjorter må enkelte ta til takke med hvite overdeler.

Utstyrsmangel i Forsvaret: Hvite t-skjorter til soldatene

Enkelte hvite elementer har dukket opp i den norske skogkamuflasjen i sommer. Forsvarets logistikkorganisasjon forklarer at det måtte bli løsningen da det ble tomt for de grønne t-skjortene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under sommerens innrykk i Forsvaret måtte mange av de nye rekruttene ikle seg t-skjorter i alternative farger som følge av utstyrsmangel. Blant annet under Forsvarets opptak og seleksjon (FOS), var det mange hvite t-skjorter å se i kombinasjon med den grønne arbeidsuniformen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Innrykk sommeren 2022 er gjennomført som planlagt, med enkelte mangler innen personlig bekledning og utrustning (PBU). De viktigste manglene er t-skjorter, undertøy i bomull og skytebriller, sier kommunikasjonssjef i FLO, Hans Meisingset.

Det har også vært enkelte størrelsesmangler for joggesko.

Les også: Tybring-Gjedde om Afghanistan-veteraner

– Mangler for t-skjorter løses på kort sikt med utdeling av alternative modeller og farger, nær størrelse og eventuelt redusert antall per soldat, forklarer Meisingset.

Bomullsundertøy kompenseres med utdeling av ekstra antall undertøy i ull.

IKKE OPTIMALT: Ifølge talsperson i Hæren, Brage Steinson Wiik-Hansen er ikke mangel på grønne t-skjorter en kritisk mangel, men heller ikke optimalt.

Flere mangler forventes

– FLO arbeider fortløpende med å forbedre situasjonen. Gjennom 2022 er situasjonen bedret for artikler som marsjstøvler og uniformer. Det er likevel ventet at nye mangler vil oppstå, sier Meisingset.

Les også: Disse manglene ble varslet til brukerne i Forsvaret i vår.

Meisingset forklarer at ordningen med å samle inn bekledning som tidligere ble utdelt til odel og eie opprettholdes for å bedre leveranseevnen. Artiklene kontrolleres og vaskes, og det som kan, brukes på nytt.

– Ingen kritiske mangler

Talsperson i Hæren, Brage Steinson Wiik-Hansen forklarer Forsvarets forum at de manglene som nå finnes ikke er av kritisk karakter.

Det skal ikke påvirke Forsvarets operative evne og påvirker i liten grad trening- og øvingsaktiviteter.

– Problemet med skytebriller løser vi ved å bruke det som avdelingsmateriell. Det deles ut på skytebanen og så samler vi det inn igjen etterpå, i stedet for at soldatene har sitt eget par med briller, sier han.

Ifølge Wiik-Hansen skal også t-skjorter i riktig farge og andre bomullsprodukter ha begynt å komme på lager og vil bli fordelt fortløpende.

Selv om hvite t-skjorter ikke anses som en kritisk mangel, legger ikke Wiik-Hansen skjul på at det ikke er optimalt.

– Hvite t-skjorter er mindre kritisk enn en god del annet, men vi ønsker så klart at soldatene skal ha komplette uniformer med grønn t-skjorte, slik de skal ha, sier han.

Powered by Labrador CMS