Meninger

FØRSTEGANGSTJENESTEN: Vernepliktige HV-17 soldater på oppklaringsoppdrag i skogen i Porsangermoen
FØRSTEGANGSTJENESTEN: Vernepliktige HV-17 soldater på oppklaringsoppdrag i skogen i Porsangermoen

Gjør deg selv en tjeneste, tjenestegjør!

I en verden med et økt trusselbilde er førstegangstjenesten også potensielt mer viktig enn noen gang!

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Førstegangstjenesten er kanskje noe mange skyr unna til fordel for andre valgmuligheter og mange er usikre på fremtiden sin og hva de skal gjøre etter endt videregående utdanning. Førstegangstjenesten kan være det perfekte valget for å finne seg selv og lære nye ferdigheter til videre liv.

Da jeg selv ble tilkalt til sesjon i 2012 var det interessant å se på de forskjellige motsetningene i meninger. Det var oss som hadde lengtet etter denne dagen lenge og de som så på brevet sitt med avsky.

For de av oss som ønsket å tjenestegjøre i førstegangstjenesten var det enkelte som kalte oss «gale». Man kunne til og med høre: «Har du lyst til å skyte mennesker?». På Facebook la noen ut gledesmeldinger på veggen sin fordi de ble regnet som uegnet for førstegangstjenesten, eller av diverse grunner slapp å tjenestegjøre.

Det har kun gått 10 år siden den gang, men dialogen fremstod annerledes kun kort tid etter. Kanskje kan det knyttes til en økt redsel for Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Innførelsen av allmenn verneplikt i 2015 for både kvinner og menn ser også ut til å ha generalisert Forsvaret mer for mange.

Les også: Varsling har fått stadig større ledelsesfokus internt i Forsvaret

Gamle fordommer

Når en tenker på Forsvaret er det kanskje mange som tenker seg en «amerikansk tilstand» slik man ser på film. Mannfolk høye på testosteron som slår seg på brystet med patriotisme til skyene. Mennesker som ender opp forskrudde og blir hjerneløse droner for autoritet og stat, som kun er ute etter å krige. Realiteten i Norge er en ganske annen.

For det første er førstegangstjenesten ikke en militær karriereposisjon. Ingen i førstegangstjenesten kan bli sendt ut på skarpe oppdrag. Inntaket er strengt og man slipper ikke inn med feil innstilling og mentalitet. Man blir riktignok trent opp som soldat og disiplinen er hard. Men med det profesjonaliserte militæret i Norge blir hver soldat godt ivaretatt.

Poenget er å ha en forsvarsstyrke som skal beskytte det norske folk, norske interesser og demokratiet. Med tanke på vår nordlige grense til Russland føler vi oss nok ekstra utsatt. Førstegangstjenesten er altså en tjeneste for å kunne opprettholde Norges evne til forsvar hvis det verste skulle skje. Normalt sett tjenestegjør man i et år og så reiser man hjem og bærer aldri uniform igjen.

Hvorfor førstegangstjenesten?

For mange er kanskje førstegangstjenesten et år man er litt glad er over, men samtidig lengter tilbake til. Det er ikke bare en hensynsløs slakt av kropp og sinn. Mange opplever førstegangstjenesten som en modningsprosess.

Det å brette klær og re seng til man ikke kan se et eneste hint av krøller hver eneste morgen, er overraskende nyttig. I førstegangstjenesten finner man sine grenser, man har godt kameratskap, lærer disiplin og en rekke ting man ellers ikke ville gjort i samfunnet, samt ting man kan bygge på videre i livet. Dette gjelder alt fra brede naturkunnskaper, førstehjelp, mekanikk og andre tekniske og digitale ferdigheter.

Les også: Et samlet Norden i Nato

Det er mange gode grunner til å tjenestegjøre. Lønnen i førstegangstjenesten er ikke like høy som i annet arbeid, men i tjenesten bruker man samtidig lite penger. Det kommer av at man bruker mesteparten av året sitt i leiren og får alle behov dekket.

For en ung voksen sitter man dermed igjen med en økonomisk gevinst videre. Alle som tjenestegjør i førstegangstjenesten får attpåtil 2 tilleggspoeng til vitnemålet etter endt tjeneste.

Førstegangstjenesten er positivt for nasjonsbyggende samhold og bidrar til felleskap. Det ligger en vilje hos mange til å forsvare sitt land, uten at det kommer i form av usunn nasjonalisme. Man har en tilhørighet til Norge og ønsker ikke at det skal ruineres av fremmede makter som kan true vårt demokrati og folk. I helhet er førstegangstjenesten minner for livet, nye venner og en karakterbyggende opplevelse.

På en annen side er det forståelig at man helst ikke vil tjenestegjøre. Slike grunner kan det være mange av. Kanskje man sliter med skade, har andre drømmer de vil ta tak i, eller av ideologiske grunner ikke er interessert. Det kan til og med hende man rett og slett ikke har lyst.

Alle argumenter er valide. Man skal ikke føle seg skyldig for å ikke ha tjenestegjort. Samtidig kommer ikke de som velger å gjøre det til å angre.

Helt opp til fylte 28 år kan man bli tilkalt til førstegangstjeneste. Det betyr at alle som enten kommer rett fra videregående skole, eller vil ta et års pause fra studiene, har muligheten. Og det anbefales på det sterkeste.

Nytt trusselbilde

Med den nylige krigen i Ukraina føler nok de fleste land i Europa på en ny usikkerhet. Det er viktig at man ikke lar seg skremme for langt, men samtidig er det viktig å være forberedt. Med et økt trusselbilde så nært hjemme, har man behov for et proft forsvar villig til å stå imot fremmede makter som kan forsøke å true vårt levesett.

Skal man klare det trengs det motiverte og ferdighetsfulle menn og kvinner til å forsvare det vi holder kjært. Med et sterkt forsvar i samarbeid med våre allierte, har vi muligheten til å verne våre idealer og avverge potensielle trusler. Dermed er Forsvaret muligens viktigere enn noen gang.

Les også: Vil vi kunne løse den fremtidige offisersmangelen?

Førstegangstjenesten kommer uten tvil til å være et givende år for alle som velger å tjenestegjøre. Kombinert med det moderne trusselbilde og behovet for et funksjonerende Forsvar er det som beskrevet en veldig lærerik opplevelse.

I tjenesten opplever man kameratskap på en måte man aldri ville gjort ellers og man får venner for livet. Man lærer en rekke nye, unike og brukbare kunnskaper og får oppleve unike utfordringer.

Førstegangstjenesten er et år man aldri glemmer og får masse igjen for. Det er kanskje flere som har blitt innkalt til sesjon allerede eller får sin innkallelse snart. Til alle dere som da er usikker vil jeg si følgende: Gjør deg selv en tjeneste, tjenestegjør!

Powered by Labrador CMS