Meninger

Forslaget fra regjeringen, her ved forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som er sendt til Stortinget er ikke i nærheten av å favne om viktigheten av beslutningen som skal tas, skriver Anniken Strønen Riise.
Forslaget fra regjeringen, her ved forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som er sendt til Stortinget er ikke i nærheten av å favne om viktigheten av beslutningen som skal tas, skriver Anniken Strønen Riise.

– For lite og for sent forsvarsminister

16 måneder tjeneste er en kortsiktig hasteløsning på problemet med plassmangel, skriver Anniken Strønen Riise.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosessen med ny langtidsplan og budsjett nærmer seg slutten, og forslaget om ytterlige bruk av 16 måneders tjeneste har vært godt kamuflert nesten hele veien.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skrev innlegg om saken i Forsvarets forum, men dette er dessverre altfor lite, alt for sent.

Påstanden er derfor misvisende og bekrefter vår oppfatning om at dette er en snikinnføring.

Statsråden har nemlig et ansvar for at Stortinget er informert om sakene de behandler. Men forslaget som er sendt til Stortinget er ikke i nærheten av å favne om viktigheten av beslutningen som skal tas.

Misvisende påstand

Statsråden henviser her til tidligere vedtak om 16 måneders tjeneste. Da 16 måneder skulle benyttes i Hæren gjaldt det kun et par stillinger. Påstanden er derfor misvisende og bekrefter vår oppfatning om at dette er en snikinnføring.

Det er vanskelig å si hvilke omfang dette forslaget kan få, men det bryter med dagens tjenestelengde som enda ikke har vært behandlet i Stortinget.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Vernepliktsrådet stiller spørsmål om hvorvidt denne saksbehandlingen kan aksepteres. Statsråden hevder at pålagt 16 måneders førstegangstjeneste er veien å gå dersom vi skal sikre oss kompetent personell, på rett sted. Han nevner derimot ikke den totale mangelen på helhetlig forvaltning som soldatene i dag utsettes for.

Konstante brudd på arbeidstidsbestemmelsene, uforutsigbar tjeneste og mangelfull utdanning er bare noen av utfordringene en gjennomsnittlig soldat står overfor.

Den lovfestede plikten gjør det til et desto større inngrep å påføre et mindre antall vernepliktige en større plikt.

Vi må være sikre på at vi har evne til å forvalte våre pliktsoldater på en forsvarlig måte, før vi utvider plikten ytterligere.

Uforholdsmessig

I innlegget pekes det på at det er en grunnlovsfestet plikt. Den lovfestede plikten gjør det til et desto større inngrep å påføre et mindre antall vernepliktige en større plikt.

Les også: – Snikinnføring av 16 måneders tjeneste

Dersom dette blir grunnlag for alle saker som omhandler vernepliktige, ser Tillitsvalgtordningen mørkt på fremtiden til de norske soldatene.

Korona har vist oss hvor lite kapasitet kasernene våre har, soldater har bodd i telt, på folkehøyskole og i gamle nedstengte kaserner. Vi står overfor en opprustning av forsvarssektoren, men vi henger lang tetter på bygg og personell.

16 måneder er en kortsiktig hasteløsning på problemet med plassmangel.

Powered by Labrador CMS