Nyheter

SLUTT: Dette bildet fra vinteren 2020 viser de første tre vernepliktige journalistene som deltok i prøveprosjektet mellom Soldatnytt og Forsvarets forum. Fra venstre: Axel Solheim, Jørgen Enkerud, Andrea Mostue, ansvarlig redaktør Stian Eisenträger og redaktør Erling Eikli.

Soldatnytt hentes tilbake til TVO

Med overveldende flertall bestemte Landsstyret for Tillitsvalgtordningen (TVO) i Forsvaret at Soldatnytt ikke lenger skal samarbeide med Forsvarets forum.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2020 ble det igangsatt et prøveprosjekt der Soldatnytts vernepliktige journalister har arbeidet som en integrert del av Forsvarets forums redaksjon, under faglig veiledning fra redaksjonens erfarne journalister og redaktører.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Soldatnytt har tradisjonelt vært TVOs talerør ut til soldatene, og under prøveprosjektet har de vernepliktige journalistene vært øremerket til å dekke soldatpolitiske saker og andre saker som opptar de yngste i Forsvaret.

Tre muligheter

Dermed har de tjenestegjort i en redaksjon som er underlagt Medieansvarsloven og Redaktørplakaten, og har jobbet i tråd med Vær varsom-plakaten.

Landsstyret ble presentert for tre alternativer under møtet onsdag. I grove trekk dreide det seg om å ta Soldatnytt tilbake til TVO, overføre Soldatnytt til Forsvarets forum eller å legge ned Soldanytt.

I overkant av 80 prosent av de stemmeberettigede stemte for at Soldatnytt skal bli værende i TVO.

– God og balansert debatt

Fungerende leder for TVO, Lise Veronica Huynh sier til Forsvarets forum at hun er godt fornøyd med Landsstyrets behandling av saken onsdag.

ORDSTYRER: Fungerende leder for TVO, Lise Veronica Huynh ledet møtet onsdag.

– Jeg syns det var en veldig god og balansert debatt. Det var ikke gitt på forhånd at det var det alternativet det skulle bli.

Hun skal fremover jobbe med hvordan vedtaket skal iverksettes.

– Vi tar utgangspunkt i det som Landsstyret har bestemt. Vi må tilbake til tegnebordet og virkelig jobbe frem løsninger for at soldatene hos oss får en verdig og god tjeneste, og at Soldatnytt fungerer etter hensikt, sier hun.

Huynh sier hun har tro på at Soldatnytt under TVO kan bli veldig bra dersom de bruker ressursene sine riktig. Den fungerende lederen viser til at de er i en prosess med å få ny sjef.

– Jeg er glad for at det er tatt en prinsipiell beslutning.

– Og så er det dette som vi har sagt hele tiden: De tingene vi har hatt mangel på må på plass. Det dreier seg om kompetanse og tilstrekkelig oppfølging. Det er noe som Vernepliktsrådet skal ta tak i.

– Et prinsipielt valg

Forsvarets forum fikk før jul tilført to egne soldathjemler, slik at redaksjonen fortsatt vil være godt rustet til å dekke soldatpolitikk og sakene de vernepliktige bryr seg om. De kommende vernepliktige journalistene i Forsvarets forum starter høsten 2022.

— TVO har i dag tatt et prinsipielt valg, og endelig besluttet at Soldatnytt skal være et rendyrket kommunikasjonsorgan. Det er en fair sak, og jeg berømmer delegatene for å ha gjennomført en opplyst og god debatt før de tok sin beslutning. Fungerende sjef TVO og jeg vil nå sette oss sammen for å legge en plan for tilbakeføringen av Soldatnytt, sier ansvarlig redaktør Stian Eisenträger, og legger til:

— Jeg har oppfordret TVO om å ta mer styring på rekrutteringen av sine fremtidige presse- og informasjonssoldater, slik at sekretariatet sikrer seg riktig og nødvendig kompetanse, å tenke nytt og digitalt, men viktigst av alt: slutte å benytte titlene journalist og redaktør - noe man ikke er som kommunikasjons- og PR-arbeider, og ikke forsøke å etterligne journalistikk.

For ordens skyld: Nyhetsredaktør Andrea Rognstrand, som har skrevet denne saken, har deltatt på ett møte i arbeidsgruppen som har forberedt forslagene Soldatnytts fremtid før saken ble lagt frem for Landsstyret.

Powered by Labrador CMS