Pressemelding:

JUBELBRØL FOR VERNEPLIKTIGE: Forsvarets forum og forløperen Mannskapsavisa feiret i høst sitt 75-årsjubileum. Her er ansvarlig redaktør Stian Eisenträger (i midten) flankert av (f.v.) John Birger Morud, Andrea Vasholmen Mostue, Nora Storfjell Olderskog og Axel Solheim, som det siste året har tjenestegjort som vernepliktige Soldatnytt-journalister i Forsvarets forums redaksjon. Solan og Ludvig representerte publikasjonens mest kjente medarbeider gjennom tidene, Kjell Aukrust.

Utgiver med tidenes julegave: Gjeninnfører vernepliktige journalister i Forsvarets forum

PRESSEMELDING: Fra 2022 blir det igjen mulig å søke seg til førstegangstjeneste som journalist i Forsvarets forum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En lang rekke profilerte mediefolk har startet karrieren sin som vernepliktig journalist i Forsvarets forum. 18 år etter at ordningen ble avviklet, blir det igjen mulig å avtjene førstegangstjenesten i Forsvarets eget fagmedium.

– Med den kompetansen de vernepliktige journalistene bygger seg opp i løpet av førstegangstjenesten, vil de senere kunne tilføre norske redaksjoner ettertraktet og nødvendig kompetanse om Forsvaret, samt forsvars- og sikkerhetspolitikk. Dette er vinn-vinn for både Forsvaret og landets redaksjoner, sier sjefen for Forsvarets fellestjenester, brigader Arne Opperud.

GODT SAMARBEID: Utgiver Arne Opperud (t.v.) og ansvarlig redaktør Stian Eisenträger i Forsvarets forum.

Han er utgiver av Forsvarets forum på vegne av forsvarssjefen. Han sier det er av stor verdi for Forsvaret å ha unge, dyktige talenter inne til førstegangstjeneste som vernepliktige journalister.

Springbrett for unge talenter

Ansvarlig redaktør Stian Eisenträger er svært fornøyd med denne styrkingen av redaksjonen.

– Dette er en milepæl, ikke bare for Forsvarets forum, men for Forsvaret og hele medie-Norge, sier Eisenträger.

Selv var han en av de siste vernepliktige journalistene som dimitterte fra Forsvarets forum i 2004. Fra 1945 og frem til da, hadde rundt 300 unge menn avtjent verneplikten som journalister og fotografer i Forsvarets forum, og forløperen Mannskapsavisa. For mange av dem, var førstegangstjenesten som vernepliktig journalist et springbrett for deres videre karriere.

– Forskjellen fra den gang, er at nå har vi fått allmenn verneplikt i Norge. Det betyr at også kvinnelige talenter nå får en unik mulighet til å kickstarte journalistkarrieren med et års praksis i landets mest spennende fagmedium, sier redaktøren.

Får unike muligheter

Eisenträger sier redaksjonen søker talenter som enten har noe erfaring fra å jobbe i en redaksjon, for eksempel fra en lokalavis, eller har utdannelse innen journalistikk, medier og kommunikasjon, film og foto eller andre relevante fagområder, og som ennå ikke har gjennomført førstegangstjeneste. Har du ikke gjennomført sesjon, ordner vi det.

– Førstegangstjenesten hos oss består i å bidra journalistisk i redaksjonen. Hos oss vil du få unike muligheter og utfordrende og interessante oppgaver som løses i et miljø som drives av å grave frem nyheter og formidle kunnskap, opplevelse og engasjement om vårt fagfelt, sier Eisenträger.

– Jeg håper kolleger rundt om i landets lokalaviser vil tipse unge talenter om denne muligheten, og oppfordre dem til å søke, sier redaktøren.

De første kandidatene som blir plukket ut, vil ha innrykk på rekruttskole i juli 2022. Tjenesten som vernepliktig journalist vil starte i begynnelsen av september.

Opptak som vernepliktig journalist forutsetter at man oppfyller de alminnelige fysiske og helsemessige krav som stilles til alle som skal gjennomføre militærtjeneste.

Soldatnytts fremtid fortsatt uavklart

I fjor høst kom vernepliktige journalister tilbake i Forsvarets forum-redaksjonen for første gang på 16 år. Da var det imidlertid vernepliktige journalister som er tilknyttet Soldatnytt, som fikk tjenestegjøre under redaksjonell veiledning i Forsvarets forums redaksjon som ledd i et prøveprosjekt sammen med Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO), som er utgiver av Soldatnytt.

Soldatnytts fremtid skal etter planen avgjøres av TVOs landsstyre i februar 2022. Uavhengig av utfallet i den saken, vil Forsvarets forum fra nå av uansett kunne rekruttere sine egne vernepliktige medarbeidere til redaksjonen.

Dette sier tidligere vernepliktige journalister om førstegangstjenesten i Forsvarets forum:

«Å tjenestegjøre i Forsvarets forum var fantastisk. Vi fikk utfordret oss og lærte masse innen journalistyrket som vi kan ta med oss videre i arbeidslivet»
Andrea Vasholmen Mostue, vernepliktig journalist i 2021

«Tiden i Forsvarets forum var en kjempegod skole for en ung og uerfaren journalist med lokalavisbakgrunn»
NRK-journalist Kristian Sollie Skårdalsmo, vernepliktig journalist i 1996

«Tiden i Forsvarets forum var knall. Vi var unge, men fikk utøve yrket vi brant for på heltid. Forsvarets forum var springbrettet inn i de store Oslo-redaksjonene»
VG-medarbeider Anders Kolberg, vernepliktig journalist i 1993

«Dette var en fenomenal journalistutdanning».
Tidligere Aftenblad-redaktør Jens Barland, vernepliktig journalist i 1987

«Tiden i Mannskapsavisa og Forsvarets forum var en glimrende journalistutdanning»
Politisk journalist Alf Bjarne Johnsen i VG, vernepliktige journalist i 1979

Her finner du stillingsutlysningen!

For mer informasjon, kontakt ansvarlig redaktør Stian Eisenträger på mobil 40041885 eller e-post se@fofo.no

Powered by Labrador CMS