Nyheter:

VOLDELIG: Myanmars generaler grep makten i et kupp 1. februar. Siden har det vært store demonstrasjoner, som er møtt med maktbruk fra sikkerhetsstyrkenes side. Minst 550 mennesker skal være drept.

Opprørsgrupper vender seg mot militærjuntaen i Myanmar

Ti av Myanmars største opprørsgrupper fordømmer militærjuntaen og slutter opp om demokratibevegelsen. Lørdag fortsatte voldsbruken mot demonstranter.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Myanmar har vært preget av store protester siden forsvarsledelsen grep makten i et kupp 1. februar og satte landets leder Aung San Suu Kyi i husarrest.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Siden er minst 550 demonstranter drept av landets sikkerhetsstyrker, ifølge den lokale menneskerettsgruppen AAPP.

Myanmar har rundt 20 etniske minoriteter, og de aller fleste av dem har egne militser som kontrollerer områder av landet, de fleste av dem i grenseområdene til naboland.

Flere av militsene har inngått våpenhvile med myndighetene, mens andre har ligget i krig i flere tiår.

Senest i forrige uke tok KNU-geriljaen kontroll over en militærbase i Karen-staten og drepte ti soldater. Regjeringsstyrkene svarte med flyangrep som ifølge KNU har drevet 12.000 mennesker på flukt.

Felles fordømmelse

Lørdag møttes representanter for ti av de største opprørsgruppene, blant dem KNU, digitalt for å diskutere utviklingen i landet. Det resulterte i en felles fordømmelse av kuppmakernes voldsbruk mot demonstranter.

– Militærrådets ledere må stilles til ansvar, sa general Yawd Serk, som leder opprørsgruppen RCSS i Shan-staten.

Militærjuntaen kunngjorde i forrige måned våpenhvile med landets opprørsgrupper, men understreket at det ville bli gjort unntak dersom de blandet seg inn i «sikkerheten og regjeringens administrasjonsmaskineri».

Krever slutt

Yawd Serk krever at våpenhvilen også må inkludere sikkerhetsstyrkenes voldsbruk mot demonstranter.

– Jeg vil få understreke at de ti gruppene står sammen med folket som krever slutt på diktaturet, sier han.

FNs spesialutsending til Myanmar, Christine Schraner Burgener, advarte før helga mot full borgerkrig og et nært forestående blodbad da hun orienterte Sikkerhetsrådet om utviklingen.

Advarer mot blodbad

Schraner Burgener understreket at hun fortsatt er åpen for dialog med kuppmakerne, men advarer om at tiden er i ferd med å renne ut.

– Dersom vi venter til de er klare for dette, vil situasjonen på bakken bli stadig verre. Et blodbad er nært forestående, sa hun og ba Sikkerhetsrådets medlemmer, blant dem Norge, om «å gjøre det som trengs, det Myanmars innbyggere fortjener, for å forhindre en flerdimensjonal katastrofe i hjertet av Asia».

Skutt og drept

Lørdag åpnet sikkerhetsstyrker på nytt ild mot demonstranter i flere byer i landet, og det meldes om minst fem drepte og flere sårede.

I byen Monywa, rundt 750 kilometer nordvest for Yangon, ble demonstranter drept, ifølge nettavisen Myanmar Now.

Videoer delt i sosiale medier viser en gruppe demonstranter som bærer bort en ung mann som tilsynelatende er truffet i hodet. Det høres skyting i opptaket.

I Thahtone øst for Yangon ble én demonstrant drept av sikkerhetsstyrker lørdag, ifølge nettutgaven til Bago Weekly Journal.

En tilfeldig forbipasserende 18-åring, som ikke deltok i demonstrasjonen, ble også skutt og drept, ifølge avisen.

Powered by Labrador CMS