Nyheter

KJØPER FLERE: Et Rafale jagerfly i luften under Dubai Air Show i november 2023. Nå skal Frankrike ha enda flere av flytypen.

Frankrike kjøper flere Rafale jagerfly

Flyene har en samlet prislapp på mer enn fem milliarder euro og skal være på plass innen 2032. 

Publisert

Frankrike har inngått en avtale med Dassault Aviation, som innebærer at landet kjøper ytterligere 42 Rafale jagerfly. Det skriver nettstedet Defense News

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I dag har det franske luftforsvaret 168 jagerfly av typen. Landet har tidligere solgt 12 fly til Hellas og ytterligere 12 til Kroatia. Nå blir disse erstattet av helt nye fly fra den franske produsenten. 

Kontrakten har en verdi på mer enn fem milliarder euro, tilsvarende mer enn 56 milliarder norske kroner. Ifølge franske Le Monde skal flyene leveres mellom 2027 og 2032. 

– Dette er fantastiske nyheter for vår suverenitet og sikkerhet, og for våre militære styrker, som vil tjene på flere Rafale-fly med moderne operasjonelle kapabiliteter, sier forsvarsminister Sébastien Lecornu i en pressemelding. 

Rafale, direkte oversatt til «vindkast», ble tatt i bruk av det franske sjøforsvaret i 2004 og det franske luftforsvaret i 2006. Flyene har deltatt i franske operasjoner i en rekke land, deriblant Afghanistan, Irak og Mali. 

Rafale er et multirolle-jagerfly, og kan brukes til blant annet rekognoserings- og bombeoppdrag. De kan utstyres med konvensjonelle våpen og atomvåpen, og finnes i flere versjoner. 

Sjøforsvarets versjon, Rafale M, kan operere fra hangarskip. Samtlige versjoner er utstyrt med 30 mm kanon. 

Jagerflyet har en maksimal hastighet på 2000 kilometer i timen, en rekkevidde på 1850 kilometer og et vingespenn på 10,8 meter. 

Også Egypt, India, De forente arabiske emirater og Indonesia har gått til innkjøp av de franske jagerflyene. 

Powered by Labrador CMS