Nyheter

ØVELSE: Det russiske skipet Admiral Chabanenko (i midten) på øvelse i Barentshavet sammen med KNM Fridtjof Nansen og KV Senja.

Fiskere hevder russiske militærøvelser går ut over fisket i nord

Henvendelsene om avbrutt fiske grunnet russiske øvelser kommer stadig oftere, skriver organisasjonen Fiskebåt i en pressemelding.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere russiske militærøvelser går ut over fisket i nord. Det skriver Fiskebåt i en pressemelding. Fiskebåt er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for den norske havgående fiskeflåten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Organisasjonen mottar ifølge pressemeldingen stadig oftere henvendelser fra norske fiskefartøy som må avbryte fisket, som følge av russiske militærøvelser i nordområdene.

Fiskebåt, tidligere kjent som Fiskebåtredernes Forbund, har sendt brev til Utenriksdepartementet. Der stiller de spørsmål ved hvorvidt russiske myndigheter har «folkerettslig adgang til å opprette slike fareområder i områder som er underlagt norsk jurisdiksjon»

Kystvakten skal hevde norsk suverenitet og norske suverene rettigheter. Derfor måler de reker, trener på brann og undersøker utenlandske skip. Les mer her!

– Ved øvelsene opprettes det fareområder som båndlegger svært store områder, og øvelsene varsles i kort tid før de skal gjennomføres. Fiskebåt erfarer at russiske militærøvelser har økt både i omfang og intensitet de siste årene, skriver Fiskebåt i brevet til Utenriksdepartementet.

Det skal være snakk om områder av Norskehavet og Barentshavet. Blant annet ble det i august gjennomført øvelser som ifølge Fiskebåt la bånd på et større området i Smutthullet, et område i Barentshavet som omringes av Norge og Russland økonomiske soner og fiskevernsonen ved Svalbard.

Fiskebåt ønsker at det tas større hensyn til fisket, også i planlegging av øvelsene, og at størrelsen på fareområdene begrenses så mye som mulig. De ønsker også at planlagte øvelser varsles med lengre frister enn i dag.

Denne uken ble årets RAM-priser delt ut. Klikk her for å lese hvem som tok imot.

Powered by Labrador CMS