Nyheter

MEDLEMSKAP: Tyrkias utenriksminister vil treffe sine kolleger fra Sverige og Finland for å diskutere Nato-medlemskap.

Tyrkia vil diskutere Nato-medlemskap for Sverige og Finland

Tyrkias utenriksminister vil treffe sine kolleger fra Sverige og Finland på ministermøte i Romania tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kommer til å møte Sveriges og Finlands utenriksministre i et trilateralt format i Bucuresti i morgen, sier Mevlüt Cavusoglu til den tyrkiske TV-kanalen NTV.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Ryktet om stridsvognens død er sterk overderevet

Etter Russlands invasjon i Ukraina, har de tidligere alliansefrie nordiske landene søkt om medlemskap i Nato. Alle medlemslandene må akseptere søknaden, og Tyrkia har trenert prosessen og krevd en rekke innrømmelser fra Sverige og Finland.

En endelig avgjørelse er ikke ventet før på nyåret. Da skal også Ungarn ratifisere søknadene. Alle de andre Nato-landene bortsett fra Tyrkia og Ungarn har godkjent søknadene.

Fremskritt

Ifølge en felles uttalelse har Sverige og Finland tatt skritt for å møte Tyrkias krav, melder Sveriges Radio.

– Det har vært en veldig god tone, og det er første gang vi har påpekt i en felles uttalelse at det er gjort fremskritt, sier Sveriges forhandlingsleder Oscar Stenström til Sveriges Radio.

Ifølge Stenström har politiet og sikkerhetspolitiet i Sverige hatt en utveksling med kolleger i Tyrkia for å styrke arbeidet i møte med terrortrusselen rettet mot Tyrkia fra Kurdistans arbeiderparti PKK.

– Vi mener det er grunn til at Tyrkia sakte begynner å se på og gå mot en ratifisering av Sverige og Finland, sier han.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har stilt seg på bakbeina i spørsmålet om Sverige og Finland skal innlemmes i Nato. Han har anklaget de to nordiske landene for å gi en trygg havn til kurdiske opprørere. Presidenten stiller derfor flere krav for å gå med på medlemskapet, deriblant at svenskene utleverer en rekke personer som Tyrkia betegner som «terrorister».

Powered by Labrador CMS