Nyheter

ELEKTRONISK: Daværende materiellutviklingsbefal og instruktør i landstrid, Alexander Ruud, viser frem E-blanks i april 2021.

Hæren er i «tenkeboksen» med E-blanks

I fjerde kvartal 2023 skal Hæren bestemme seg for om E-blanks fra Green Ammo er en god match for dem.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av oktober i fjor mottok Hæren 80 sett E-blanks til angrepsriflen HK416. Verdien på kontrakten er drøyt 2.6 millioner, pluss moms, opplyser Jofrid Egeland, kommunikasjonsrådgiver hos Forsvarsmateriell (FMA).

Rolf Inge Roth, daglig leder i Green Ammo, sier til Forsvarets forum at dette er den første serieproduserte utgaven av E-blanks.

I utgangspunktet er E-blanks en erstatning for løsammunisjon, men ved å montere på laser kan man også trene på grunnleggende skyteferdigheter. Imidlertid er dette ikke inkludert i de settene som er solgt til Hæren, ifølge Roth.

Forsvarets forum har tidligere omtalt at Forsvaret i 2020 kjøpte inn 15.5 millioner patroner rødplast. 12 millioner av disse var i kaliber 5.56 som brukes i HK416. Det totale planlagte forbruket av rødplast var estimert til 62.7 millioner kroner.

Alle håndgrepene

– Hovedpoenget med E-blanks er at man skal kunne operere våpenet fullt ut, som om man skyter med skarpt. Det er simulering av rekyl og man får gjort alle håndgrepene. Og man kan legge inn feilfunksjon som klikk eller forkiling, sier Roth.

– Har dere gjort noen salg globalt?

– Det er andre som har bestilt, og som signaliserer at de skal bestille. Vi er i en tidlig fase fortsatt. Men flere nasjoner har testet og viser stor interesse. New Zealand gjennomførte en stor test før jul, og er veldig positive.

Når det gjelder europeiske land ønsker han ikke å gå ut med noe konkret før landene offentliggjør det selv. Han sier at de til å begynne med ser på utvikling for små våpen. I tillegg til HK416 har de HK417 «i løypa», og har utviklet en prototype for Minimi maskingevær. De ser også på tyngre våpen, ifølge Roth.

NORSK: Aleksander Ruud viste frem en tidligere versjon av E-blanks våren 2021. Systemet består av et elektronisk sluttstykke, et magasin med 30 elektroniske løsskudd, en rekylmodul i kolben, munningsflammesimulator og høyttaler. Ved avfyring blir det ingen tilgrising eller slitasje på våpenet

Har sett på flere kandidater

Aleksander Ruud, totalprosjektkoordinator i Hærstaben for våpen, ammunisjon og soldatsystemer, sier til Forsvarets forum at det ikke er avgjort om Hæren vil ha mer E-blanks.

– Vi ønsker å trene smartere og mer bærekraftig enn i dag. Det betyr ikke at E-blanks er den perfekte løsningen. Vi har også sett på Double Shoot, som ikke er aktuell for oss, og Mantis X, som ikke er helt ute av bildet. Men vi kan få E-blanks til å gjøre det samme som Mantis X.

Ruud sier at Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) har vært koblet på E-blanks med tanke på å bruke det for flere våpentyper og utvikling av programvare.

I motsetning til tidligere varianter, er denne varianten ikke 3D-printet. Ifølge Ruud betyr at den nye varianten tåler å bli mistet i bakken.

– De 80 settene vi har kjøpt er til eksperimentering. Hensikten er å skape mest mulig erfaring med det systemet i to fora, både i rekrutt- og fagskole, og i manøveravdeling. De skal vurdere fordeler og ulemper.

Han legger til at Hærens rapport om denne eksperimenteringen skal være ferdig i fjerde kvartal i år.

– Så vi har ikke låst oss til ett system, eller om vi skal kjøpe elektronisk ammunisjon i det hele tatt. Vi vil ha ett system til både maskingevær og rifle. Det er kun Hæren som har vært koblet på så langt.

– Elektronisk ammunisjon skal ikke erstatte trening med skarp ammunisjon, men supplere tørrtrening og bruk av rødplast. Du slipper å plukke plast, og du kan øve i sårbare områder og i bygningsmasse, sier Ruud til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS