Nyheter

ULYKKE: Et amerikansk jagerfly av typen F-35A Lightning II styrtet i Utah i fjor. Flyet på bildet er ikke det som krasjet.

Turbulens og feil i programvare var årsaken bak F-35-krasj

Etter at F-35-flyet sluttet å respondere, skjøt piloten seg ut. Deretter krasjet flyet i nærheten av rullebanen i Fort Hill, Utah.

Det var i oktober i fjor at et F-35A Lightning II jagerfly krasjet i Utah. Denne uken ble rapporten etter etterforskningen av ulykken lagt frem. Defense News omtalte saken først.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Der kommer det frem at piloten opplevde turbulens like før landing. Flyet var på vei tilbake til basen Fort Hill, etter en rutinemessig treningstur sammen med tre andre jagerfly.

Turbulensen førte til forstyrrelser på flyets instrumenter, slik at feilaktige flydata ble registrert og flyet ikke lenger responderte på pilotens forsøk på å lande flyet manuelt.

Piloten forsøkte å avbryte landingen for å forsøke på nytt, men da krenget flyet kraftig til venstre. Piloten mislyktes i sine videre forsøk på å rette opp flyet, og skjøt seg ut.

Hele hendelsen skal ha tatt mindre enn ti sekunder, ifølge rapporten. Forsøk i simulator viste at årsaken var flyets misoppfatning av flydata, ikke den fysiske effekten av turbulens.

– F-35-flyene har mer enn 600.000 flytimer og dette er det første kjente tilfellet hvor turbulens har hatt en slik effekt på flyets systemer, heter det i rapporten.

Ifølge U.S. Air Force er det svært liten sannsynlighet for at en lignende ulykke vil skje igjen.

Powered by Labrador CMS