Nyheter

NY STRATEGI: Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist sammen med Nederlands forsvarsminister Kajsa Ollongren under EUs ministerråd i Brussel mandag den 21. mars 2022.
NY STRATEGI: Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist sammen med Nederlands forsvarsminister Kajsa Ollongren under EUs ministerråd i Brussel mandag den 21. mars 2022.

EU sier ja til utrykningsstyrke med opptil 5.000 soldater

EUs ministerråd har vedtatt en ny strategi for unionens forsvarspolitikk som innebærer en utrykningsstyrke på opptil 5.000 soldater.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Planen er blitt diskutert i to år, og mandag ble den vedtatt på et møte der både EUs forsvarsministre og utenriksministre var til stede. Det er en slags handlingsplan for EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk fram mot år 2030.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utrykningsstyrken skal være etablert innen 2025.

Det såkalte strategiske sikkerhetskompasset skal gjøre unionen mer handlekraftig og bedre rustet til å møte sikkerhetstrusler og framtidige kriser, også hybrid- og cybertrusler.

Les også: På vakt mot usynlige fiender.

Oppdatert i siste liten

I siste liten ble dokumentet redigert for å gjøre det mer aktuelt i forbindelse Russlands angrepskrig mot Ukraina.

– Det er ikke svaret på krigen i Ukraina, men den er del av svaret, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

– Da vi begynte å jobbe, kunne vi ikke forestille oss at situasjonen like før godkjenning ville være så dårlig og at Europa kom til stå overfor en så stor utfordring, sier han.

Uvanlig applaus

Sveriges utenriksminister Ann Linde opplyser at ministrene applauderte da vedtaket var i boks.

– Det har jeg aldri vært med på før, sier hun.

– Men alle understreket at det ikke betyr at det er et alternativ til Nato eller den transatlantiske lenken, det er et tillegg, understreker Linde.

På møtet ga ministrene også klarsignal for å doble støtten til våpeninnkjøp til Ukraina. I alt skal det kunne brukes 1 milliard euro til dette formålet. En formell beslutning er ventet senere i uka.

Det ble ikke tatt noen beslutning om ytterligere sanksjoner mot Russland, men ifølge Linde diskuterer man muligheten for flere straffetiltak som følge av landets invasjon av Ukraina.

Powered by Labrador CMS